2016. augusztus 15.

Yrsa Sigurðardóttir - Az utolsó rítus

Boszorkányság izlandi módra.  Persze nem úgy mint herripotter vagy vasorrúbába, mert ez egy skandináv krimi, úgyhogy egy mai gyilkossági nyomozás, illetve másodnyomozás, de amiközben tekerednek fel a szálak, egész komoly betekintést lehet kapni a boszorkányság történetébe. Tényleg korrekt munka. És kriminek sem rossz. Van bőven összehasonlítási alapom a skandikrimik terén,  tán ezért a visszafogottság.  De ez mégis a jobbak felé hajló inkább.

Haraldot a német diákot Izlandon a tanulmányai helyszínén elég furcsa, sőt bizarrul brutális módon meggyilkolják. Van is hivatalos an tettes, de a szülők valamiért úgy érzik, nem az igazi gyilkos bűnhődik, meg egyébként is érdekli őket mi és miért történt úgy ahogy, így felkérnek egy magánnyomozót, Matthew-t, hogy egy helyi ügyvédnő, Thóra, segítségével derítse ki, mi is az igazság. Az pedig sokkal kacifántosabb, mint azt az ügyet lezáró rendőrök hitték. Alaposan belekavarnak a sűrűjébe, ahol az áldozat  családjáról is lehull a máz és Harald egyetemi tanulmányaival összefüggő csoportjában is akadnak boszorkányos dolgok. Persze maga az ügyet felgöngyölítők sem maradnak ki a skandináv krimiírásra jellemző  magánéleti vonalak megszellőztetéséből.

Ami még elég égetnivaló boszorkányság egy nyomtatott könyvnél, az a  korrektúrahiány. Borzalmas a hibaszázalék a szövegben. Nem vagyok nyelvtannáci, sőt elég lazán kezelem az írásra vonatkozó szabályokat és az is értem én hogy gyatyahúzás van kiadóéknál, na de ez egy nagyszámban megjelenő nyomtatott könyv. Jó nyelvérzékű diákok egy kisebb költségű fesztivál jegyért piros cerkával ráncba szedték volna a szöveget!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése