2015. március 25.

Maigret csomag 2.

1     Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője
Két felelőtlen fiatalembernek az a buta gondolata támadt, hogy az egyik a munkahelyéről elsikkasztott pénzt, egy mulatói betörésből pótolják. Igen ám, de amikor betörtek, a helyszínen pénz helyett egy hullát találtak. Hanyatt homlok menekültek és másnap reggel csodálkozva észlelték, hogy a vendéglő úgy üzemel, mintha mi sem történt volna. Se hulla, se rendőrség. Aztán mégis csak előkerül egy hulla, de sem a helyszín, sem az időpont nem azonos. Kivéve a hulla személye.
Már csak azt kéne megtudni, hogy ki az, aki követi a fiúkat.
Maigret csak a könyv felétől jelenik meg. Addig egy belga kollégája nyomozgat. Nem , nem AZ a kis belga. Maigret megjelenik és feje tetejére állítja a világ rendjét. Az addig a jó oldalon álló, pipázgatós, sörözgetős , de mindenképpen tisztességes nyomozó gyilkosság vádjával börtönbe kerül.
italjelentés: sör, 
Igen, hihetetlen, de csak ennyi. (én nem tudom, mi van ezzel a Maigrettel, de mostanában alig iszik.)
Georges Simenon: Maigret és a hazudós szeretők
Pardon szólt Maigretnek. Mármint Pardon doktor, aki történetesen Maigret barátja, szólt neki, hogy valami bűzlik egy esete körül. Egy lövéssel több van egy holland hölgy hátában, mint amit a szakkönyvek a tünetmentesség definíciójaként meghatároznak. 
Na de ki? Vagy mi? Vagy miért? Meg hát egyáltalán akkor most ez, hogy?
 
Beindul a szimatgépezet, de nem tűnik valami nagy port felkavaró nyomozásnak.
 
Aztán egy libanoni férfi elhalálozik gégebántalmak miatt. Egy gyöngyház nyelű pisztolyból származó ólomgolyó bántotta a gégéjét. És itt is feltűnik a Holland szál. Nem, ez nem skandináv krimi. Sőt feltűnik egy kolumbiai dúsgazdag fiatalember és egy kambodzsai egyetemista is, de nem, nem drog háború.
 
Hát akkor mi? Na, ezt fejti meg Maigret.
italjelentés: kb. a feléig egy deka pia sincs. (mi történhetett?!) kávé az van, kicsit több is , mint az javallott, de csak tisztán. Semmi ízesítő. Végre a 4. részben becsúszik egy strasbourgi sör az ebéd mellé. aztán helyreáll a jin-jang. Jön sorban egy pohár sör a reptéren, sör a hidegtálhoz, whiskey, mert kellett az erősítő, egy pohár sör az igazságügyi palota büféjében, meg még egy pohárral, Pardonéknál burgundi, törköly. (Pacalos hurka-ez nem pia, de muszáj ideírnom, mert milyen már)
Georges Simenon: Maigret és a Dél Keresztje
Találtak egy hullát az uszályvontató lovak istállójában . Egy angol jacht tulajdonos, a britt indiai hadsereg ezredesének a feleségét. Megfojtották, de ez láthatóan nem zavart senkit. Sem a férjet sem a vegyes társaságot aki egy chilei parlamenti képviselő özvegye, egy orosz matróz és a spanyolnak látszó titkárt…. Látszólag. De hogy erre a gyilkosságra, no meg ami ezek után történt fény derüljön, Maigret-nek annyit kellett bicikliznie, hogy azzal akár megtehette volna a tour de france városi szakaszát is.

italjelentés:majdnem whisky, kevéske sör, grog. alig iszik. itt még kezdő;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése