2017. január 6.

Esterházy Péter: Drámák

EP drámái mindig nagy közönségsikerek voltak. Sajnos manapság ritkán lehet látni, de hiánypótlónak összegyűjtötték őket ebben a kötetben.



Így olvasva is élmény, de akinek volt szerencséje látni például 2008-ban a Nemzetiben a Gothár rendezte darabot Molnár Piroskával a Királynő szerepében, az valószínűleg sosem felejti el az első parancsolat Esterházys interpretációját. Zseniális. Természetesen sok sok vendégszöveggel tűzdelve a megfelelő helyen és kontextusban.Ugyan ebből kaptunk egy kis ízelítőt egy (még életnagyságú) EP irodalmi esten Molnár Piroskától, ami ebben a felolvasós formában sem volt kevésbé groteszk és drámaian nagystílű.

(ha valaki kér belőle egy kis ízelítőt itt megtalál egy részletet)




Aztán benne van az ominózus Mercedes Benz, amit 2015-ben írt a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére és most (2017.január 7-én) van a bemutatója. Volt szerencsém a Pestiben tavaly év végén egy 2015-ből újraélesztett felolvasószínház keretein belül megnézni és a rajongói köpenyemet levetve is mondhatom, hogy nagyot gurított. Remélem a darab itthon is lesz még élesben  látható.


Még egyet kiemelnék személyes élmény okán, tavaly a MÜPA-ban  Eötvös Péter a Bécsi Filharmonikusokat vezényelve adta elő az EP szövegére írt dadogós oratóriumot. 
Ez volt a hazai bemutató a Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott premier után. (Eötvös Péter: Halleluja - Oratorium balbulum (magyarországi bemutató)

Az előadást megelőzően Mácsai Pál olvasta fel a maga egyedi előadásmódjában az egész Esterházy librettót a részeges angyallal , a ki-be szóló, lázongó kórussal ... és mondanom sem kell milyen sikerrel.

A szöveg zseniális, a zene … a zene meg aki szereti Eötvös Péter világát, annak biztos tetszik, (egyébként nagy közönségsiker volt, de nyilván azok mennek el, akik szeretik).



A mi kis kultúrkülönítményük ugyan kihallani vélt többek között egy kis Tom és Jerry-s zenei taktust is az előadásban, de nyilván ez csak a rossz szocializálódásunk mellékhatása.



A kötetben szereplő többi dráma is tartalmazza azokat a hozzávalókat, amiktől összetéveszthetetlenül beazonosítható a szerző nyelvi és dramaturgiai zsenialitása. 1-1 dráma rádiójátékként is elérhető vagy éppen a szerző felolvasásában hallgatható, ami ugye az Ő esetében mindig egy külön pikantériát ad a szövegeinek, mert Ő úgy interpretálja  azokat, ahogy az gondolta. Mert hát ugye gondolta. Vagy gondolta, hogy gondolta. vagy az olvasó gondolja, hogy Ő gondolja, esetleg az olvasó gondolja, hogy csak az olvasó gondolja, hogy ő gondolja.. és ez lehetne  a végtelenbe tartó gondoljahogyozás..., de gondolom, hogy ezt most be kellene fejeznem. (befejeztem)

Nagyon erősen ajánlom minden rajongónak és leendő rajongónak ezt a drámakötetet és nagyon erősen ajánlom a színházi rendezőknek, hogy vegyék komolyan az alábbi intelmemet. Esterházy drámát játszani nem kell fénetek jó lesz. (A vessző belátás szerint elhelyezendő;)


/Köszönet a könyvformátumért T ügynöknek/

2 megjegyzés:

  1. Névtelen1/07/2017

    Na majd egyszer én is beleásom magam, ha ennyire jó. Mácsai láv, a rajzfilmzene meg tényleg embert próbáló volt, de bánja fene.

    VálaszTörlés