2017. január 6.

Esterházy Péter: Drámák

EP drámái mindig nagy közönségsikerek voltak. Sajnos manapság ritkán lehet látni, de hiánypótlónak összegyűjtötték őket ebben a kötetben.Így olvasva is élmény, de akinek volt szerencséje látni például 2008-ban a Nemzetiben a Gothár rendezte darabot Molnár Piroskával a Királynő szerepében, az valószínűleg sosem felejti el az első parancsolat Esterházys interpretációját. Zseniális. Természetesen sok sok vendégszöveggel tűzdelve a megfelelő helyen és kontextusban.Ugyan ebből kaptunk egy kis ízelítőt egy (még életnagyságú) EP irodalmi esten Molnár Piroskától, ami ebben a felolvasós formában sem volt kevésbé groteszk és drámaian nagystílű.

(ha valaki kér belőle egy kis ízelítőt itt megtalál egy részletet)
Aztán benne van az ominózus Mercedes Benz, amit 2015-ben írt a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére és most (2017.január 7-én) van a bemutatója. Volt szerencsém a Pestiben tavaly év végén egy 2015-ből újraélesztett felolvasószínház keretein belül megnézni és a rajongói köpenyemet levetve is mondhatom, hogy nagyot gurított. Remélem a darab itthon is lesz még élesben  látható.


Még egyet kiemelnék személyes élmény okán, tavaly a MÜPA-ban  Eötvös Péter a Bécsi Filharmonikusokat vezényelve adta elő az EP szövegére írt dadogós oratóriumot. 
Ez volt a hazai bemutató a Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott premier után. (Eötvös Péter: Halleluja - Oratorium balbulum (magyarországi bemutató)

Az előadást megelőzően Mácsai Pál olvasta fel a maga egyedi előadásmódjában az egész Esterházy librettót a részeges angyallal , a ki-be szóló, lázongó kórussal ... és mondanom sem kell milyen sikerrel.

A szöveg zseniális, a zene … a zene meg aki szereti Eötvös Péter világát, annak biztos tetszik, (egyébként nagy közönségsiker volt, de nyilván azok mennek el, akik szeretik).A mi kis kultúrkülönítményük ugyan kihallani vélt többek között egy kis Tom és Jerry-s zenei taktust is az előadásban, de nyilván ez csak a rossz szocializálódásunk mellékhatása.A kötetben szereplő többi dráma is tartalmazza azokat a hozzávalókat, amiktől összetéveszthetetlenül beazonosítható a szerző nyelvi és dramaturgiai zsenialitása. 1-1 dráma rádiójátékként is elérhető vagy éppen a szerző felolvasásában hallgatható, ami ugye az Ő esetében mindig egy külön pikantériát ad a szövegeinek, mert Ő úgy interpretálja  azokat, ahogy az gondolta. Mert hát ugye gondolta. Vagy gondolta, hogy gondolta. vagy az olvasó gondolja, hogy Ő gondolja, esetleg az olvasó gondolja, hogy csak az olvasó gondolja, hogy ő gondolja.. és ez lehetne  a végtelenbe tartó gondoljahogyozás..., de gondolom, hogy ezt most be kellene fejeznem. (befejeztem)

Nagyon erősen ajánlom minden rajongónak és leendő rajongónak ezt a drámakötetet és nagyon erősen ajánlom a színházi rendezőknek, hogy vegyék komolyan az alábbi intelmemet. Esterházy drámát játszani nem kell fénetek jó lesz. (A vessző belátás szerint elhelyezendő;)


/Köszönet a könyvformátumért T ügynöknek/

2 megjegyzés:

 1. Névtelen1/07/2017

  Na majd egyszer én is beleásom magam, ha ennyire jó. Mácsai láv, a rajzfilmzene meg tényleg embert próbáló volt, de bánja fene.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. neked kötelező olvasmány;)

   Törlés