2014. december 5.

Kristina Ohlsson: Mostohák

Nagyon kemény a krimi vonal. Mindig sokszoros a hatás, ha gyerekek az áldozatok.

Erősebb a nyomozás leírása, de azért maguk  a nyomozók is (és ez a nyomatékosabb), és valamennyire a nyomozás alatt képbe került társadalmi tér is szerepet kapott a könyvben. A történet egy gyerekrablással kezdődik. Egy kislányt elrabolnak a vonatról, miközben az anyja leszáll telefonálni és a figyeléssel megbízott kalauz figyelmét elvonja egy incidens a másik fülkében.
Az üggyel a gyerekrablási nyomozásokban specialistának tartott Alex Recht felügyelőt, Peder Rydht és az újonc Fredrika Bergman bűnügyi elemzőt  bízzák meg. Nem könnyen találják meg a közös hangot, mert teljesen másképp és más tapasztalati szempontból vizsgálják a felszínre került szálakat, de az ügy brutalitása mindőjüket a maguk legjobb képességére sarkallja. Ezen felül Fredrikának még mint egyetlen nőnek ráadásul nem rendőrnek is kell bizonyítani a csapatban, hogy elismerjék a maga szakterületével hozott képességeit.
 Az elrabolt kislányt két nap múlva meg is találják, Megfosztva a ruháitól, a hajától a homlokán egy felirattal egy kórház parkolójában bukkannak rá. Sajnos már nem él.  Nagy erőkkel próbálnak a tettes után eredni, de nem könnyű, ha az áldozat hozzátartozóinak van titkolni valójuk és azt igyekeznek is titokban tartani. Aztán a nyomozás során kiderül, hogy nem is csak egy eltűnt kislányról van szó. Sorozatgyilkossal állnak szemben.

Ezzel az első könyvével letette a névjegyét Kristina Ohlsson a skandináv krimik erős mezőnyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése