2016. január 10.

Gerlóczy Márton : Igazolt hiányzás


Nagyon régóta érdekelt, hogy Göncz Árpád miért tartotta Gerlóczy Marcit(már azóta Mártonná érett) egy zsigeri író zseninek.
Hát minden tiszteletem Árpi bácsié, de vagy csak kedvességből írt ajánlót a könyvhöz, (nem hinném) vagy tényleg látta a lehetőséget az akkori kezdő fiatal író palántában. (inkább ez)

Van aki az iskolát kerüli, van akit az iskola kerül és van , aki nem kompatibilis egyáltalán semmilyen tanrendszerrel. Ilyesmi tükröződik ebből a társadalom kritikának is beillő élet regényből (haha alighuszonévesen ez elég  vicces kategória) amiről gondolhatnánk azt is hogy, hű de vagány gyerek, hű de nagy barom, hű de pofátlan, hű de felelőtlen, hű de excentrikus,  hű de nárcisztikus,  hű de sok vagy öreg, hű de kevés vagy öcsi, önmagával megengedő, szabadelvű, másokat leszóló, ítélkező,  egy antiszociális majom vagy egy meg nem értett zseni … és még ki tudja mit, ki- ki a maga habitusa és a társadalmi téren illeszkedő laza vagy konzervatív preferenciája szerint.

A magam részéről inkább kíváncsiságomat elégítettem ki (és a Létrával való olvasószivatás után adtam még egy esélyt Gerlóczynak, hogy igazolja magát)  
Oké, elismerem, nem egy béna tiniregény, mert többször is kibukkan a lazaság mögül a csírázó egyedi hangú irodalom.  A stílus nekem kicsit kaotikus, bár meglehet ez tudatos, ahogy a lazulgatós elbeszélést váltogatja a visszatekintő elemzéssel. Na jó , úgy veszem ez tudatos. Viszont akkor meg túlirt.

Lehet hogy első regény és lehet hogy egy meg nem értett zseni vagy, de én meg gonosz. Hármas alá fiam. Na leülhetsz!

(Persze úgy tűnik Őt igazolja a mai napig a könyvpiacon való jelenléte. Részemről sajna igazolatlan)


4 megjegyzés:

  1. Szellemes szójátékok, sziporka fordulatok. Ötös, lányom. Éppen csak nem értünk egyet :P
    Ez nem hármas alá, hanem évismétlés >:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megengedő vagyok;)

      Törlés
    2. Tényleg megengedő vagy.:) Aztán lehet, hogy csak azért forgattam én is annyira értetlenül, mert rá volt írva, ami rá volt.

      Törlés
    3. hát mindig mondom, hogy csupa megtévesztések a fülszövegek meg a borítók:))

      Törlés