2014. január 7.

Móricz Zsigmond: Az asszony beleszól

Ha azt mondom, Móricz kitűnően ismerte a kora vidéki életének viszonyait, akkor most azt kell mondanom semmivel sem rosszabbul látja a pesti létet*, azon belül is ezt a bérházi, gazdasági válsággal együtt lecsúszó polgári szegmensét. Ebben a regényében beleshetünk az ablakokon és kiderül, hogy hiába a rang a látszat, egy cipőben jár az újságíró a gyáros és az állami tanácsos. 
Egy ingyen színházjeggyel indul az ajtók mögötti életek kitárása. 
Addig göngyölődik a személyes kitárulkozás, hogy a méltóságokkal együtt odalesz többek között egy apai büszkeség, egy házastársi bizalom meg egy leányi érintetlenség. (ezek közül van, ami nem visszaállítható;) 
Férfi – női hierarchia a családban, lehetőségek a munka világában, a társadalmi méltóságok lassú kimúlása. Van itt több rétegnyi kiolvasni való. 
Na de azért a cím nem véletlen, hisz alaposan megkavarta az állóvizet az ifjúasszony és az a bizonyos ingyen színházjegy körbejárása. Stafétaszerűen indította el a feleségek azidőben renitenciát mutató közbeszólását, ami hol a vajat olvasztotta meg a fejeken, hol a szíveket lágyította meg a keményített mellények mögött… Nem beszélve arról a fránya emberi büszkeségről, ami képes elmozdítani a józan eszet és a nehezen lavírozott egyensúlyt a kikövezett kritikus útról. 
Egy kiragadott idézet a színházban összefutó szereplőktől nagyon kifejezi ezt a mentalitást: 
„Fenn az ernyő, nincsen kas. 
Ilonka megértette. 
– Te Ilon, én azt mondom neked, itt mindenki tündököl, de én azt hiszem, mindenkinek fekete 
hamu van a szíve helyén.”

*persze ez álrácsodálkozás, hisz többek közt például a Rab oroszlánban is bizonyította már egyebek mellett a városi polgárismereteit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése