2013. november 3.

Harry Kemelman: A rabbi sorozat

Előre szólok, hogy azért ezt a sorozatot nem feltétlenül a krimi értékük miatt érdemes olvasni, de ez nem elrettentés akar lenni, mert ezek a napi történetek nagyon lájtos kis sztorik kényelmesen bevehető kanyarokkal hajlatokkal. Kicsit nyomozgatós kicsit mosolygós, de nagyon könnyed olvasmányok. A krimiszál jobbára az egyéb formában nehezebben emészthető vallási szokások, hagyományok és változások betekintése mellé, amolyan szórakoztató szóda. Azért nagy lyukú szűrőn ne eressze át senki, mert nem akad fenn semmi csócsálni való.



1.   A rabbi pénteken sokáig aludt

Small, a helyi közösség rabbija egy slamposan hóbortos tudósember. Nem érdekli a látszat, mert minden idejét kitölti a Talmud tanulmányozása és annak értelmezése. Ennek ellenére mégis gyanúsítottja lesz egy leányanya meggyilkolásának. A környezete nem igazán tudja, mit kezdjen ezzel a helyzettel, ezért, hogy mielőbb rendes kerékvágásba kerüljenek a dolgok és persze a felesége is megnyugodjon, a rabbi kézbe vesz a nyomozást és pengeéles talmudista logikája segítségével összerakja, mi történhetett azon a borzalmas estén. 


2.   A rabbi szombaton megéhezett 


Komoly dilemma. A zsidó vallás szigorú előírásokat tartalmaz a temetkezésre nézve. Szabály, hogy öngyilkost kizárólag a temető szélére lehet hantolni. A rabbi ezt pontosan tudja, de mégis felmerült egy látszólag balesetnek látszó eset kapcsán a biztosítónyomozó által, hogy mégsem véletlenül hunyt el a garázsában megfulladt áldozat. Nincs más, a rabbinak be kell vetnie éles logikáját… ám  de fura fordulatot  vesz a nyomozás. Annyira, hogy még az atombomba is belekeveredik.


3. A rabbi vasárnap otthon maradt

Szakadás fenyegeti a rabbi hitközösségét egy vendégprédikáció miatt. 
Small a távozást fontolgatja, mert nem ért egyet a változásokkal. Persze az közösségi vezetők közt megint egymásnak feszülés van, de akkor amikor már majdnem szétszakad a hitközség szomorú dolog történik. A közösséghez tartozó fiatalok kirúgnak a hámból, olyannyira, hogy kissé túllépik a törvényesség határait is. De nem is ez a baj, hanem az, hogy az egyik fiút halva találják. Na de kinek állt érdekében ez a gaztett? Természetesen a rabbi az, aki bedobja magát, hogy ne hagyjon örök foltot a buliban résztvevő fiatalokon a bűnösbélyeg.

4. A rabbi hétfőn elutazott

A Rabbi megelégeli az állandó összezördüléseket a hitközségének a vezetőivel és elutazik. Izraelbe. Minden jól alakulhatna, mert még a végleges maradás is felmerül a rabbiban és családjában. De mint már sejteni lehet, a rabbi közelében mindig történik valami.
Izraelben a terroristavád komoly dolog. A bajba került honfitársat, újra csak a rabbi segíti ki a pácból egy kis talmudi elmélkedéssel, miközben otthon veszélybe kerülni látszik az állása. Mint kiderül, a látszat csal. A rabbi nem mond fel, a terrorista nem barát, a közönyösség önvédelem, a segítőszándék ártani akarás, a kutatgatás nem kémkedés és a helyezkedés nem helytelen érdek.…

    5.  A rabbi kedden dühbe gurult

      Hát most kipróbálta a sokat emlegetett tanítást a rabbi. És mi történt a főiskolán?  Semmi sem olyan volt, mint ahogy azt a nagy terveiben elképzelte. Hát persze, hogy érdektelen diákokkal és kiégett tanárokkal találkozott. A tanulás helyett diáklázadások a tanítás helyett pozícióharcok. 

      Na meg egy gyilkosság, amit a rabbi igazságérzete és logikája nélkül aligha az a bűnös vitt volna el, aki megérdemelte a büntetést.



     6.  A rabbi szerdán megázott
      
      Az ingatlanbiznisz elég jelentős dolog ahhoz, hogy mind a régi hagyományokat, a      családi viszályokat meg a kisvárosi szokásokat felkavarja. De hogy meghaljon miatta  egy ember…  Hát azért az túlzás. Főleg, hogy újra a rabbi tudására van szükség, hogy    a kusza szálak ki legyenek bogozva és ne ártatlanokon csattanjon a törvény és a  közösség  ostora.
      Mindeközben a hitközségben tovább kavarják a khm… szószt és igyekeznek a helyi  hatalmasságok maguk mellé édesgetni a tagság jóindulatát egy kis lekenyerezéssel(meg  leborozgatással meg levendéglátáskodással, meg… kinek mi áll a rendelkezésére)  Persze a rabbi kényes a zsidóság tradicionális fennmaradására, ezért a maga eszközeivel  visszatereli az elkóborolt , esendő báránykáit az ezeréves puritán akolba.

     7.   A rabbi csütörtökön lelépett 

Na, most tényleg veszélybe került a rabbi állása. Ennyire komoly még 
sosem volt.  De Ő nem aggódik, mert bízik Istenben és abban, hogy úgy      lesz a jó, ahogy fordul a dolog.  Bár a neje és a rendőr barátja jobban örülne, ha     tenne is valamit az összeesküvők ellen, de a rabbi, mint 
eddig mindig, hajthatatlanul ragaszkodik a talmudi tanokhoz és a rabbinagyapjától örökölt tiszta zsidó elveihez.
Persze ez a rész sem nélkülözi a rejtélyeket és a kötelező hullát.
A háttérben meghúzódó családi titkok, egy bosszantóan féltékeny anyós, üzleti érdekek ködösítik a képet, amit a rabbi éles logikája tisztáz ki.



Elvileg ezzel a hét lezárva. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése