2013. október 31.

Szerb Antal: Budapesti kalauz

Kedvelem Szerb Antal visszafogottan előkelő, de minőségi humorral megspékelt stílusát. Azonban akaratlanul pergett előttem a városi kalauzolása alatt a saját filmem.(sajna nem vagyok egy Szerbantal, de ezt már úgyis tudja aki olvasgat, úgyhogy csak úgy HAnyagul lejegyzem amit gondoltam) 
A mai kalauz először is kalucsnit húzatna a marslakó lábára, óvandó a holdjáró cipőjét a kutyaszartól.
 
Aztán nem az emberek fontosságát tenné margóra az épületek, építmények kizárólagos terhére, hanem a galambokat, mert azóta a tereken, parkokban átvették többségi jogon az uralmat.
 
Hídak. Itt szót kéne ejteni a hídfelújításokról, amik tovább tartanak és többe kerülnek, mint anno a megépítésük. Ráadásul ma már nem is Széchenyi jut a hídépítésről egy pesti eszébe, hanem az aktuális főpolgármester mamája.
 
Dunapart, a pesti parton már nem a piaristák sétálnak csuhasuhogtatva, jó sörözgetve , inkább a hajléktalanok botladoznak szatyorcsörgetve, műborozgatva. Már ahol nem foglalták el a helyet a puccos és méregdrága irodaházak, amik elzárják a még (m)álló régi épületek elől a kilátást.
 
A
 Dunaparton nem Ürményi, a hétszemélynök, áztatta a vízbe fájós lábait és diskurálgat a bókoló Kazinczyval , hanem a diszkóhajók éjjeli vendégei eresztik bele a túlfogyasztásuk folyományát. 
A budai oldal annyiban különbözik mára a pestitől, hogy téli havazáskor macerásabb autózni.
 
A Belvárosi utcarészleteket jobb is ha nem hánytorgatjuk fel. Maradjunk annyiban, hogy amit még
ottfelejtettek , azért is visszajöttek. 
Gellérthegy, lovak ide már csak úgy jönnek, ha köréjük van építve egy autókaszni.
 
A
 párcsere körjáték ma is dívik, csak azt most iparszerűen játsszák zsetonnal. 
Tabán-. Haha. Akkor másképpen nem volt már Tabán. Ő Krúdyt emlékezte bele, mi az LGT-t.
 
Várkert,
 A turultól nem kell megijedni, nem bántott még soha senkit. Komoly madár díszmagyarban, kissé előrehajlik, mint a tüzes parlamenti szónokok. szép bemutatás, de hát szegény turullal megint csak riogatnak.
Halászbástya , giccs , de már annyi valódi tornyosvárfokos borzalom van városszerte, hogy ez nagyon is felértékelődött. 
Ami nem változik viszont, az ma is elmondhatjuk, hogy
 az ország két szörnyű, apokaliptikushónapjában érájában, kiírták a kapura: Minden a miénk. És sajnos ezt komolyan is gondolták. 
(Az ön által is várt próféta viszont még mindig nem jött el)
Mátyás-templom. Van ami időtállóan állandó. Igen , ahogy találóan mondja, a katedrálisok körül az állványok. (viszont ma már tudjuk, hogy ez azért van, mert ha leszednék , nem lenne, ami tartsa) 
Vérmező, Na a
 kihasználatlan tereink egyre fogynak. Ilyen táblák már nincsenek, hogy „A rézsüke bántalmazása szigorúan tilos”. Azt se tudjuk mi az, hogy rézsüke, mert a mai táblákon az áll: Építési terület. idegeneknek belépni tilos! 
Pasarét. Pasák pedig vannak. Rétek viszont alig.
 
Óbudai
 Izrael törzsei már nincsenek. Centralizálódott Óbuda. Most butik-kibucok működnek. 
Batthyányi- tér.
 A választottak édes titka. Elmegyünk mellette és cinkosan összemosolygunk: mi tudjuk, hogy gyülekezőpont, ha időnként feltámad a tenger. 
Józsefváros,
 fínomelméjű bölcsészek, szőke leányok . hahahahahahahaha. 
Vásárcsarnok, kiskocsmák, de már nem olyan párizsiasan , bár
 a tyúkok még lármáznak , rendőr viszont nincs. 
A Kálvin-tér mintha azért nőtt volna olyan nagyra, hogy órákon át várhasson, mint régen, valakire, aki már nem jön erre soha. Hacsak a négyesmetró… hacsak… 
Margitsziget, ahol Arannyal ellentétben nem a tölgyei alatt napszüretkor íródnak Őszikék, telnek a maradandó kapcsos füzetek, hanem az éjjeli kocogó légszomjában őzikéket vizionál , térdet fordít, majd kiönti fájdalmas látomást egy múlandó posztban.
 (belterjes humor, nem magyarázom)
És végül Újpest.. na neee. Hajrá Fradi!
 
(bocsánat minden Szerb Antal rajongótól, magam is az vagyok;)
 
u.i.:
 „Higgye el, Uram, aki ismeri ezt a várost, csak könnyezve tud beszélni róla.” aki szereti azért, aki nem, az meg azért. Én az első célcsoportba tartozom.

*a dőltbetűs részeket tiszteletem jeléül Szerb Antaltól vettem kölcsön

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése