2016. október 16.

Robert Galbraith: Gonosz pálya


(Cormoran Strike 3.)

Miután két sikeres nyomozással híres lett Strike és persze Robin, úgy tűnik sínen van a nyomozóirodai ambíciójuk.  Ám egyik nap betette az ellenség keze a lábát az irodába. Pontosabban csomagban kézbesített egy levágott női lábat. 
Robin kiborul, Strike begurul.

Egy különösen erőszakos és valami extrémen elmebeteg csonkoló gyilkos utazik a nőkre és köztük éppen Robinra. Nem csoda, ha mindenki alaposan zaklatott. Strike Robint félti, az egyre unszimpatikusabb Matthew viszont Strikére féltékeny, Robin pedig alaposan összezavarodik, ami nem túl jó jel a közelgő esküvője árnyékában. Strike minden kapcsolatát és indulatát beveti, hogy mielőbb megtalálja a gyilkost. Van is négy “jelöltje”, de elhomályosítják a tisztánlátását a felgyülemlett indulatai, mert mind külön külön megérne egy vendettát. A négy potenciális gyanúsítottja vastagon érintett mindenféle aljasságban, kényszerprostitúcióban, családi és azon kívüli erőszakban ami a legmocskosabb gazemberséget is érinti, a családon belüli pedofíliát. Arról nem beszélve, hogy ebből a négy potentátból az egyik, gyanúja szerint az anyja gyilkosa is egyben, akit  alapos bizonyíték híján nem ítélt el a bíróság anno. A rendőrség meg igyekszik leállítani őket az ügyről, persze sikertelenül, mert egyrészt Strike nyomozói jó híre ami egyenesen arányos a megélhetésével és Robin élete forog kockán. Szóval Strike nem állhat le.Közben Robint a jelen problémáin túl a múltban elszenvedett lelki zaklatottsága is gyötri, mert a saját bőrén tapasztalta meg milyen az, amikor a nők erőszak áldozataivá válnak. Hát ezt semmiképpen nem hagyhatja , hiába a saját fenyegetettsége és a főnöke határozott utasítása arra nézve, hogy tartsa magát távol a rá leselkedő veszélytől… 

Feszültséggel, izgalmakkal teli történetet kanyarított Rowling, illetve Galbraith a soros krimijében. Sok mindent megtudhatunk a két főalak magánéletéről, múltjáról és a jelen problémáikról, egymás iránti tisztázatlan kötődésükről. Strike figurája nem feltétlenül páratlanul egyedi, de ahogy összegyúrta a kitalálója, abban benne van minden olyan “nyomozói figura alkotóelem”, amitől klasszikussá válhat. Ha csak már nem az. Már amennyiben ilyet a harmadik könyv után  ki lehet jelenteni. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése