2016. október 14.

Afonso Cruz: Kokoschka babája


„Nietzsche azt mondta, muzsika nélkül tévedés volna az élet. Cioran pedig azt mondta, Bach nélkül Isten csupán egy mellékszereplő lenne.“
Ha nem volna zene, mi lenne a világgal? Talán nem is lenne világ.
Hát hajrá madarak. Minden és mindenki hangokból , akkordokból áll. Vagy legalább így képzeli, aki ezt a regényt írta, és majd aztán az is , aki elolvassa.
„Korda zenei akkordok szerint osztályozta az embereket. Az utcákat járva akkordokat aggatott mindenkire, aki szembejött, Így tett a barátaival, családtagjaival, ismerőseivel, sőt néha még a tárgyakkal is. 


Egy pesszimista ember moll akkord. 

Egy kifinomult nő kilences akkord. 
Egy kamaszlány könnyű kis ruhában szextakkord. 
Ha valaki harminc fölött derűs képet tud vágni, az egy tizenhármas akkord. 
A szakállas filozófusokat szűkített szeptimre redukálta. Sőt néha csupán egyetlen hangra.“
Szatírába oltott Gólem történet, a  világégés  árnyékában. 
A történettagolás nagyon érdekes, mert a három különböző rész látszólag nem kapcsolódna egymáshoz aztán mégis, de nem feltétlenül történetvezetés szinten, hanem a visszaható filozófia vonalán.  Ez maga az élettel telt irodalom. Az élet írja a történeteket vagy a történet formálja az életet? Egyáltalán ki ír kit vagy mi ír mit és ez számít e egyáltalán…
 „Tudja, az életünk utánozza a művészetet, ahogy Wilde mondta. És nem fordítva. Egy könyv archetípusokból áll, mi emberek pedig csupán arra szorítkozunk, hogy ezeket beteljesítsük.” 
 A szereplői hol valósnak hatnak, hol regényszereplők, a regénybeli regényrészleteken belül, ahol olyan kérdéseket boncolgatnak, hogy a szemszögek meghatározottsága mennyire mutat valós képet egyes emberekről, életekről és egyáltalán ennek van e jelentősége vagy lehet e bármiféle meghatározás alá rendezni bármit, egyfajta mintát találni és megfejteni a lehetséges létezőt a megfigyelésekből, amit mi magunk teremtünk oda, mi magunk vagyunk  a hatás. 

Bizarr figurákkal teli bizarr szavakból alkotott bizarr mondatok , amik bizarr létezésfilozófiát keresnek egy lehetetlen létezésben. Szürreális, igazából látható cselekménynélküliségben működő történet, ahol a figuráknak van megrajzolt kiterjedése, de szellemükben megfoghatatlanok.  
"az élet nem más, mint alaposan összegubancolódott szálak halmaza. A gombolyag nagy részét nem is látjuk, és nem tudjuk fellelni a szálak közt lévő kapcsolódási pontokat. Ám minden mindennel összefügg, és ezek a szálak minden eseményt összekötnek.”  *
Rövidke fejezetekbe osztott, a bevezető részben képekkel és rajzokkal is tördelt, sokfelé ágazó gondolatcsapongások, amik mégis csak mutatnak valahová, hol előre, hol vissza, vagy ki tudja előre hová juttat, de  jórészt célzottan,  még ha az csak később is derül ki, és én meg amiközben futok előtte vagy utána, borzasztóan sajnálom, hogy nem vagyok elég széleskörűen művelt ahhoz, hogy minden finomságát felismerjem a könyvnek, de azért felmerült a kérdés, hogy akkor mégis  ki nem a Kokoschka babája? 



Kb. két éve vettem a könyvet. Ezelőtt kétszer olvastam el. Az első olvasás után kissé zavarba is hozott, mert nem gondoltam, hogy azt olvastam, amit gondoltam akkor, hogy olvasok, pedig... Aztán kicsit hagytam ülepedni, majd újra elővettem. Nocsak, gondoltam, hát mégis? és már tudom, ahány olvasás, annyiszor lep meg.  Talán ezután mondanom sem kell, sokszor olvasós könyv. Ez a harmadik olvasat, de érzem van még benne tartalék a számomra.



Ha valakit érdekel a címbéli utalás, annak itt egy alapos tájékoztató. (tényleg alapos!) Ugyan kevés köze van a könyv tartalmához, de érdekes:)



*és hogy ez mennyire igaz, mármint a különböző szálak és hatások: éppen a minap fejtegette Nádas Péter egy beszélgetés alkalmával, hogy az ember egyedi életpillanatai, (életideje) is ilyen szövevényként kapcsolódnak egymáshoz, aminek a hatásai nem lineáris idővonalon, hanem pókhálószerűen működnek. Nem egyikből következik a másik, hanem oda -vissza hatóan ágazik az idővel egyre sűrűbb szövetté. 
A magam idővonalán ez egy több idő és térbeli hatás szellemi kapcsolódási pontja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése