2016. május 26.

Umberto Eco: Mutatványszám

Kikönnyített összeesküvés elmélet és leleplezőregény Eco mestertől. Már a terjedelme is arra mutat ez egy light-os verzió, mert bár belecsap a lecsóba rendesen a Mussolini féle alaposan kiterjedt szálú és sokfelé mutató lennivagynemlennivel, azért mégis csak a nagyregénnyi szövegalaposságait itt kissé mellőzve, amolyan könnyen emészthető történetet rittyentett, amibe belefér többek közt a Vatikán, a CIA, fasiszták és az Argentin pampákon steak-ező Mussolini  korrelációja egy szintén csavarosan kifundált, busás pénzforrást biztosító, többrétegű és csavarokkal megturbózott, áttétes médiahekkel megkeretezve.

Félreértés ne essék, a szűkös terjedelem nem minőségromlást mutat, mert annak ellenére, hogy elmarad teszem azt a prágai temető terjedelmétől, nagyon is szerteágazó az információhalom, amit jó szokása szerint hatalmas adagokba ömleszt az olvasóra Eco. Hihetetlen nagy tudású és szuggesztíven átadni képes író, ember. (Volt. Ezt még mindig végtelen szomorúsággal írom le). Annyit nem keresgélek , informálódok, érdeklődök mindenfelől és persze tanulok egy egy elsőszándékból önszórakoztatónak szánt alkalommal, mint a könyvei olvasása közben. Nagy dumagép, de hiteles még a kamuja is.  El is szálltam volna a titkok és sejtetések özönében, ha nem lett volna Maia, aki simán egy egy megszólalásával visszarángat a valóságba a maga ironikus realitásával és jól használt komikumával. Persze ettől még az izgalmas  befejezés nagyon ott van. Mert az ott van! Hát hiába, ő volt az, akire nem volt igaz az a mondás, hogy aki nem tudja az tanítja. Tudta is, tanította is. Érdemes odafigyelni minden egyes könyvére, esszéire, cikkeire, bármire amit csak leírt, mondott, mert ha valaki komolyan veszi az irodalmat, pontosabban magát az írást, annak alap mind a regényei, mind az egyéb írásai, hiszen a legkisebb cikkei is tartalmazzák azt az Eco-esszenciát, amitől több lesz az, aki olvassa. 


Sajnálatos, hogy nem lesz több regény. Olyan veszteség ez jelen pillanatban ebben a típusú irodalmi szférában, amit meg sem közelít senki egyenlőre. (nem kedves rajongók, Ken Follet sem lóg be 3 kilométeres körzetébe sem!)

Nincs más hátra, várom a feltámadást vagy a reinkarnációt.

2 megjegyzés: