2015. szeptember 4.

Rejtő Jenő (P. Howard): Járőr a Szaharában

Előre megfontolt hirtelen felindulásból , nagyösszegű örökségtől vezérelve , négytagú Rt. alakul a Négy Bölcs Halottmosó vendéglő demarkációs vonalai mögött, mert kéne egy becsületrend a nyápic Puskinnak, ha már a Nobelt nem kaphatja meg, mivel az Anyegint megírta előtte civil névrokona. 
Óvják is a humántőkéjüket az Rt részvényesei, és rábízzák a befektetésük vagyoni alapját Puskint, az alkoholista de remek pofonokat kiporciózó Hopkins, a húsdarálófegyvernem bajnokának a kimustrált kecskéjére. 
Ez alatt az Rt. tagjai véghez visznek egy véletlen hőstettet, amiért az egész zászlóalj becsületrendet kap. Kivéve persze Puskint, aki eközben a kecskével legelteti fel Hopkins orvul szerzett vasúti lakosztályának a berendezését. 
Később a befektetők megleckéztetnek egy tábornokot, ami által egyenesbe jön egy tiszti becsület és elkel egy leány. A végejó jegyében pedig egy történeti csavar folytán a kecske falánkságának köszönhetően Puskin is megkapja a becsületrendet, amire felettébb büszke, de nem bántják a bajtársai, hisz a részvénytársaság terméshozamára nézve az hátrányos érték esést jelentene. 
Szóval mindenki jól jár, kivéve az olvasó, mert néhány humoros szituáció groteszkírozott meghempergetésétől eltekintve egy elég gyenge kis történet. Amúgy.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése