2015. szeptember 2.

Ignacy Karpowicz: Égiek és földiek

Mi történik, ha a földiek csődöt mondanak a földközeli dolgokkal. Úgy mint társasélet, jövőkép meg minden. Na akkor lépnek akcióba az istenek. Leszállnak a földre, hogy helyrebillentsék amit az emberek elcsesztek. Na de hogy!   Mit kezd ezzel az egész szétcsúszottsággal Apollón, Niké,  Ozirisz Aphrodité, Jézus,  meg Lucifer és tsa-i. Hát netuddmeg. Az az dehogynem. Nagyon is tudd meg, ha jól akarsz szórakozni egy blaszfémiától sem mentes iróniában gazdag humorbő szorongásra.
 Mert nehogy már valaki azt higgye a transzcendens az valami felfoghatatlan és mindenekfeletti. Na ja. Jézus úgy bulizik Nikével mint a nyóckeres arcok amikor egy tűcsereprogram helyett fűre költik a karitatív támogatást, és Athéne ott punnyad a tévé előtt az egyiptomi istenhaverral.
Van itt kérem minden, mint a földi porban. Haverok, buli, fanta.  Meg szex. Most miért? Az istenek is csak emberek. Azért mert halhatatlanok még nem kell élve eltemetni magukat.
Nem is teszik, hanem lejönnek a földre és …

Hát ha ér olyat mondani az irodalomban, hogy ez rendesen odabasz, akkor ez olyan. Kis adagokban csattint nagyokat. De úgy ám, hogy okostojáskodóan tárja fel a butaságot. Nem kell megijedni a műveltségbe burkolt suttyóságtól, mert a narráció csak leköveti azt, ami amúgy is van. Ez van. Karpowicz telis-tele szórta irodalmi, filozófiai, teológiai és kortárs a popkultúrát és a kapcsolatnegatív fogyasztói társadalmat kifigurázó utalásokkal, amivel nem árt ugyan tisztába lenni a teljes szórakoztatófaktor kiélvezéséhez, de ha nem minden ül, akkor sincs baj, mert annyi de annyi a lehetőség a felismerésre, hogy képtelenség kívülállóként pislogni.
Bizarr egy könyv.

És akkor egy kis ízelítő. Isteni!

"Megváltozott, mivel fordulatot tett, ő maga vagy az élete, nehéz eldönteni, de nem amolyan száznyolcvan fokos félfordulatot, hanem teljes, háromszázhatvan fokos fordulatot. A teljes kör jobban megváltoztatja az embert, mint a félmegoldások és a körcikkek. Ahhoz, hogy valaki megváltozzon, vissza kell térnie a kiindulópontra."

" Minden nevetés, különösen amelyik informálisan kontextushoz köthető, megújítja a szövetséget isten és ember között."

 "- Olvastad az Alice Csodaországban-t?     - Nem.     Jézus elhallgatott. Idegesítették az alapművekkel kapcsolatos hiányosságok, különösen, ha valaki nem ismeri a Narnia krónikáit, az Újtestamentumot, az Alice Csodaországban-t és a sorozatot Dorothyval és a Varázslóval (Oz országából)."

A Halál sápadt, kissé melankolikus kislányként lépett fel könnyű nyári ruhában és szandálban (tetszett lány) (később elhívtam egy kávéra a Coffe Heavenbe) (ott ismerte meg Nabokov és Carroll)."

"- Jézusnak nehéz élete volt, nehéz halála, távoli apja. Megérdemel egy kis pihenést. Hadd játsszon egy kis Mortal Kombatot. Remélem Arthur hagyja időnként nyerni. Jézus olyan visszahúzódó, autisztikus, főleg ami a gyilkolást illeti."

"Micsoda pech, hogy isten teremtette a világot. Masszív, minőségi darab. Ha Kínában gyártják, már rég meg lennék váltva. /AZ ÖRDÖG/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése