2015. augusztus 17.

Anthony Burgess : Beteg a doktor

“Edwinnek mostanára szilárd meggyőződésévé vált, hogy rajta kívül mindenki elmebeteg, de ez nem nyugtatta meg.”

Méghogy a doktor beteg? Tulajdonképpen ebben a könyvben senki sem százas. És ebben beleértendő az olvasó is. Mert ha egy nyelvészdoktor azon kapja magát, hogy éppen egy agyműtét előkészületeinek az alanya és ettől a kórházi személyzetet nem lehet semmilyen észérvvel lebeszélni, mert ha egyszer beindult a gépezet, akkor azt már megállíthatatlan, ha akarja a beteg ha nem, ha van alapja a kezelésnek , ha nem.  Edwinnek ez valahogy mégsincs ínyére így jobb híján kiszökik a kórházból, hogy némileg  hiányos öltözetben rögtönzött, de meg kell hagyni alapos nyelvfilozófiai kiselőadást tartson a kocsma úri népének, vagy éppen egy tévévetélkedőben szerepeljen ahol is megnyeri a legszebb kopasz fej versenyt.

Nem egyszerű a szökött agyműtétre várók élete, de senki sem mondta, hogy sétagalopp lesz, főleg, hogy a doktor kedves neje amolyan igazi kikapós menyecske fajta aki ahelyett hogy az ura betegágyánál aggódna feszt, nem veti meg sem az italt, sem az egyéb testi élvezeteket, jöjjön az bárkitől is.  
Aztán mert a sors az már csak ilyen, Edwint is utoléri a kórházi műtőskommandó. 
Közben ott a nagy talány, hogy akkor most volt e műtét vagy mifene, vagy álom vagy tényleg vagy ....na jó én már tudom(vagyis sejtem). Járj utána.

Nagyon angol humor, nagy szórakoztatófaktorral a kiérezhető fordítási sutaságokkal együtt.  Csak olyanoknak ajánlom, akik láttak már fél vagy optimálisabb esetben háromnegyed Monty Pythont és legalább kétszer elmosolyodtak közben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése