2015. június 19.

Per Petterson: Megtagadom


Megtagadom, hogy alkut kössek.
Megtagadom, hogy megbocsássak.
Megtagadom, hogy felejtsek.

Tulajdonképpen már a könyvborítón ezzel el is indul a könyv, és tulajdonképpen le is záródik. A többi meg kitölti, betölti, megeleveníti, feleleveníti.
Remek könyv. Remek a több síkon végigevezett véletlen találkozásból kiinduló visszaemlékezés és a jelenidejű történés párhuzama, amin végigvezeti az olvasót Petterson egyetlen napban összesűrítve, de időbeli visszaemlékezős részekkel és A nagyobbik lányhúg, picit az apa és nagyon picit az anya szemszögéből ugyan az a történés közbeszúrva, láttatva, hogyan hat a múlt a jelenre, hogyan múlik ki az ember életéből, amit hagy kimúlni vagy amit nagyon is akar, hogy kimúljon.
Rengeteg veszteség van ebben a könyvben. Egy anya elvesztése, egy anya túlzott vallásossága, a testvérek elvesztése, sosem volt testvérség magánya, a barát elvesztése, annak veszni hagyása, egy brutális apa rémsége és a sosem volt apa hiánya… Családtalanság, társtalanság… Hogyan veszítenek , tagadnak meg mindent egy egy pillanat szülte döntéssel vagy éppen akaratlanul, ami aztán kihat az egész további életükre. Minden a pillanaton múlik. A meghozott döntéseken.

Nagyon patent írás ez. Minden sallang nélkül tudja ezeket az érzelmeket megmutatni, megérint és hat olvasását közben. Mert bár veszteségek és lemondásokkal teli regény, de mégis ott van benne a remény teliség, az önsorsirányítás lehetősége. Lehetőség. De vajon a tett mennyire tükrözi a lehetőséget.

Tommy egy baseball ütővel tett pontot az anya nélküli és brutális apás családjának a drámájára. Persze ezzel csak a napi agresszió és rettegés szűnik meg, mert így elveszti az ikreket és a hozzá közelálló húgát Siri. A kettejük és és az apahiányosan felnőtt, önnönmagában egyszer csak elveszett barátja Jim, felkavaró visszaemlékezései a gyerek koruk óta megélt családi erőszakról, a külvilág és egymáshoz való kapcsolataikról és mindehhez a magukban megfogalmazott viszonyulásokról.

Minden benne van abban, amikor mindezeket leírva a végén ott van a Megtagadom! szó. Mert van mit és kit mindannyiójuknak.



(T. megint egy jó könyv tőled. Gyanús vagy. Te szépen, titokban kiismertél:)

1 megjegyzés:

  1. Névtelen6/20/2015

    Hát aki néhanapján helyettesíti a házi macskádat, annak jut némi információmorzsa a kilétedről. Vagy merő véletlen az egész. ;) Persze széles mosollyal nyugtázom, hogy tetszett, emellett örülök, mert megkaptam szülinapomra.

    VálaszTörlés