2015. március 23.

Maigret csomag 1.

Georges Simenon: Maigret és a hajléktalan

Jó kis ujjgyakorlatok a Maigret történetek. Klasszikus pipás, kalapos, felöltősnyomozós krimi. Egyszerű, egyenes, emberi. Semmi flikk-flakk csak a bűn és az emberekről szerzett ismeretek nagytapasztalatú üldözője. Szeretem. 
Igazából nincs is áldozat, vagyis nem klasszikus értelemben, mert ahelyett, hogy hullába botlana valaki a ködös kikötőben, egy hajléktalan vízből való kimentése indítja be a nyomozó szimatát. Valami nem stimmelt. Aztán kiderült, hogy semmi sem stimmel, de az az érintetteket kicsit sem zavarja. Egyedül Maigret az, aki jobban szeretné, ha törvénykövető vége lenne az ügynek. 
Mellesleg jó arc ez a Maigret. Nem viszkizik vagy konyakozik, mint a nyomozókollégái, hanem szilvapálinkát iszik.
(innentől jár minden olvasathoz egy italjelentés is:)

Georges Simenon: Maigret és a Langaléta
A long time ago in a galaxy far, far away…. Maigret fura szituációba kerül. Egy meztelen nőt kéne letartóztatnia, aki nem hajlandó felöltözni. persze nem is M. lenne M, ha nem oldaná meg a helyzetet két rendőrrel meg egy takaróval. 
Na ez a nő jelenik meg Maigret irodájában kifogástalan öltözékben pár évvel később, hogy segítséget kérjen a kasszafúró férje számára. 
Érdekes nyomozás veszi kezdetét, ahol a hulla, csak egy rutinos mackós riadt üzenetében létezik. Kell ennél több Maigretnek? Nem. Kitartó nyomozása és szívós vallatása meghozza az eredményt. Ugyan nem pont azt, ami elsőre gondolt, de alig lőtt mellé.
italjelentés: pernod, még 2 pernod aperetífnek, vörösbor (leöblíteni az ebédet), újra csak a kedvenc : pernod, , 2 pernod kaja előtt (úgylátszik kettesével issza) természetesen sör, csak egy pohár sör, két piccolo sör, 4-5 calvados a jókedv miatt, egy piccolo sör séta előtt, …ánizs szagú lehelet.. hm? , konyak, egy becsúszott kávé, konyak üvegből (3-4 pohárnyit)

Georges Simenon: Maigret New Yorkban
Maigret jelen esetben New Yorkig megy, hogy cirkuszt csináljon, miközben felgöngyölíti a családfavágót. A több ezer kilométerről a telefonos kényszerkihallgatás az nagyon vagány volt.
Hiába a végtelen nagy, köztes óceán, 
Maigret-n nem fog ki egy amcsi kóceráj
italjelentés: törköly, manhattan koktél, burgundi, brandy, jobb híján viszki, persze sok sör a kihallgatáshoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése