2014. november 18.

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

Tóth Krisztinának már nem kell bizonyítania, hogy  kiválóan ért a novellaíráshoz(is). 
Előző köteteivel meggyőzött arról, hogy jó szemmel látja meg a pillanatot, jó tollal írja meg azokat az elkapott életképeket,  amiket egy csokorral a most megjelent kötetében is kiragadott a valóságfolyamból és rögzített a múló pillanatokból. Mindezt úgy teszi, hogy a kiragadás nem állítja meg az időt, hanem élő marad a történet. Élő és főleg velünk élő, mert bárki láthat hasonlót, ha körülnéz maga körül, hisz Krisztina novellavarázsának is az a titka, hogy ismerősként olvashatja aki  forgatja a lapokat, hisz ezek  itt és most történnek. Ha valakire, hát rá nagyon is illik a kortárs irodalmár jelző mind a versei, mind a novellái de az eddig megjelent egyetlen regénye tekintetében is.
Itt 25 különböző részletet illesztget össze a közel-távoli most folyó napok széthulló darabjaiból. Hálóként fonódik össze a történeteknek az a  pillanata, amikor elmúlik az eshetőség, ahogy a kivárás elereszti a lehetőséget. A groteszkig feszítve a humornak a minőségi finomságát jut el novelláról novellára arra a pontra, ahol a nehéz sorsokból vagy hétköznapi élethelyzetekből egy lehangoló, de a groteszksége ellenére is valódi képet villant fel, így próbálva a mozaikdarabkákat forgatva képpé illesztgetni a megálmodottakat, az el nem mondottakat a hiányokat a kezdetbe tartó utazásokat, a betonba fúródó újra próbált kezdeteket, a lehetőségeket amik azok is maradtak, a széteső testrészeket vagy olyanok amik nincsenek ott, ahol kellenének lenniük, mint egyes a szavak és mondatok.
Viszont ami kétségtelen, ebben a kötetben nagyon is helyén vannak a mondatok, és a történetek egyfelé tartó sokszínűségében mindenki találhat magának neki tetszőt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése