2014. szeptember 30.

J. M. Coetzee: A barbárokra várva

Cotzee nagyon felkavaróan mutatja meg, hogy milyen ingatag, ám mégis önfenntartóvá lehet rettegni a világ mindenféle rendű és rangú hazug hatalmi  tákolmánynak a működtetését megtámasztó külső és belső barbárját.  Félelmetes.
De ami a legfélelmetesebb az az, hogy a recept mindig működik.

 Minden a barbárokhoz képest érvényes vagy érvénytelen. A van, a volt és a lesz, de még az is, ami nincs. A szó, a tett de még  a szándék is. Egy hatalom, ami a kivetített barbárjaihoz pozicionálja magát, igazolja a létét. Igazodási pont, összetartozáskarám,
A szemben álló pedig az egyén, és mindig csak az egyén, mert a jellegénél fogva az ilyen rendszerek kizárólag elszigetelt egyéneket eresztenek át a sűrű szövésű kollektivizált rémszűrőinek a meglazult résein.  Egyént, aki annak ellenére, hogy a hatalom  élvezőjének számít és éppen ezért kicsit felülről lát rá, egy bizonyos ponton mindebből a rendszerből kilóg, aki megfogalmazza a barbár alaptalanságát, az erre épített hatalom  talmiságát. De vajon meddig tart az egyén ereje, a kitartása az elvei mellett. Mit bír ki a kívülálló magányosság, a fizikai, lelki kitaszítottság, a besározott elszigeteltség, embert próbáló fájdalmas meggyötrés. Mikor kezdi elhinni a saját fájdalomüvöltése érveit, mikor vágyik inkább a tompa, fájdalommentes közigazodásoz? Mikor hiszi el a fájdalomtanítójának, hogy a barbárok léteznek, és ez így is van rendjén? Mi az erősebb, a  fájdalomtűrő meggyőződés vagy a enyhet hozó, beletörődést mímelő őrületálca.

A barbár maga az ok és az okozat, az indok és a következmény a magyarázat és a megmagyarázhatatlanság,  Mindig üldözni kell, sosem lehet utolérni, de sosem lehet abbahagyni az üldözést, mert még a végén kiderül, hogy  a saját önpusztításunk nyomain körbe-körbe  járunk és a barbárok mi  magunk vagyunk, a mi magunk által vakságot mímelt, lelki és szellemi túléléshez szükséges oldozást adó, rettegést fenntartó igényre.

Cotzee képes volt egy egész regényt írni erről, de Konsztantinosz Kavafisznak elég volt egy versnyi tér.

Mindkettő a maga nemében remek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése