2014. augusztus 15.

Niccoló Ammaniti: Ahogy Isten parancsolja

Ahogy az már megtapasztaltam, ismét egy erős regény  Ammanititől.
Egy egyedülálló skinhead apa , egy zavart,  szélsőséges nézeteken nevelkedő, dühös kamasz, egy komplett  őrült szatír és egy gyerekét elveszített , kiégett apa egyenként is minimum  egy szociális  tanulmány lehetne , de együtt már egy peremre szorult társadalmi réteg kórképévé  állnak össze.
A zsák mindig megtalálja a foltját, mint ahogy ők is egymást. Egy ilyen lecsúszott baráti társaság kétes alapokon álló erkölcsű szószólójának egyszer csak egy remek ötlete támad.  A nagy rablás, amitől új lendületet remélnek adni a posványos életüknek.
Aztán elindul a tarantinói sztori. Durva, erőszakos történések közül kikandikáló barátság, apai, gyereki ragaszkodás, felderengő remény és eluralkodó őrület. Mindez már groteszk sőt burleszki elemekkel, de valahogy nincs kedvem nevetgélni. Teszi mindenki azt, amit a meggyőződése, hite vagy éppen a fixa ideája szerint tennie kell, még akkor is, ha az így kívülről látva nyilvánvaló, hogy ilyet az Isten, még  a legmorcosabb vagy legszarkasztikusabb napján sem parancsolna senkinek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése