2014. június 17.

Esterházy Péter : Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat

Isteni. (és gyerekes) Mondhatnám, de nem én mondom, hanem maga EP, mert itt a szembenálló szavakkal , mit szavakkal, tettekkel maga az Isten kardozik vessző száz és tényleg száz oldalon, persze azért kicsit nem százas ez sem mert szinte meglepően rövid , fegyelmezett mondatokból áll és az elhajlás tényleg csak a végén , de az is alig viszont nyomatékkal.
Először azt hittem olvasóetetés a flexibilitás mentes, de mégis ruganyos mondatok egymásutánja, de hamar kiderült, hogy itt most lesz történet meg minden. Mert a százoldalas trilógiaközép az nagyon hasonlít emlékeim szerinti a kezdetben volt regénykedésidőben a jóöregkis Fancsikóék el-beszélgetéseihez.
Persze ez kicsit sem baj, sőt! mert úgy tűnik, ennek van most az ideje és ha ennek, hát ennek. Én úgy utazok, ahogy EP vezet. Ha most olyan úton mentünk, aminek volt eleje meg vége, még ha ezt tagadtatja is Pilinszkyvel, Mert azért az ne higgye senki, hogy nem szólt bele más ebbe a regénybe írói akaratból meg emlékezetből, de főleg Isten az, aki bele-bele szól, még akkor is ha néma vagy egyenesen már nincs is aki közvetítse.

Szóval ez a száz oldal vessző változatok  Mátés középrésze ugyan tényleg majdnempontszázas és ebből kifolyólag hamarolvasi, máris beállok a megállóba, ahol a következőszázra fel lehet ugrani, legyen az majd olyan amilyennek lennie kell. Vakon befizetek rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése