2014. június 15.

Elena Ferrante: Amikor elhagytak

Olga a középszerű olasz háziasszony  ül szépen a langyosan csordogáló házasságában. 
Két gyerek, kutya, jóképű és sikeres férj. Ugyan voltak már zökkenők, de semmi komoly. Most azonban minden előjel nélkül egy nap közli vele a férje, hogy elhagyja. Hirtelen feje tetejére áll minden. Összezavarodnak a kényelmes megszokások .  Zuhanórepülésbe kezd Olgában a nő, és magával rántja az embert, az anyát…  Végtelen nagy mélység felé tart és meg sem áll, amíg egy hatalmas koppanással le nem ér az aljáig. na de a zuhanás alatta  pánikszerű kapálózás, vagdalkozás és kapaszkodási kísérletek közben hol magán szakít fel régi és újabb sebeket, hol a körülötte lévőket horzsolja, tépi.  Viszont ezt a nagysebességgel  lefelé tartó szakaszban észre sem veszi, amikor leér , akkor szembesül, hogy micsoda pusztítás történt.
 Hihetetlen érzelmi hatóerővel mutatja be Ferrante ezt a röppályát. Sokszor nem is tudja az olvasó, hogy kit utál jobban. A könnyedén kiszálló férjet aki  eléggé öncélúan szállt át egy másik életbe vagy az irányító nélküli robogó vonatban  hagyott feleséget.  Persze könnyű lenne a pálya széléről bekiabálni, hogy szedd össze magad meg rúgd már fel, mert persze indokolt lenne mindkettő, na de ilyen érzelmihurrikánon nem hiszem, hogy áthatolna a hang. A belső tüzet kívülről nem lehet oltani, esetleg óvón körbehomokzsákozni, hogy ne terjedjen amíg el nem hamvad belülről az ami táplálja.


Hát ez így most nem lett valami könyvajánló jellegű, de aki bírja a pokoltűz perzselte olvasási állapotot , annak nagyon ajánlom, mert ez a könyv olyan őszinte, hogy az már szinte regényes. 

 Azzal most nem foglalkozok, hogy a könyv írója valójában nő vagy női álnéven író férfi. Egyrészt ezt a témát már szétszedték, másrészt ingadozok jómagam is, hisz a női szempont mélysége eléggé nagy témaismeretre vall, máskülönben meg az itt ott elpattanó vulgárisabb szóhasználat olykor maszkulin megközelítést sugall.  Amúgy meg ezek is inkább sztereotípiák, meg igazából mindegy is.  Ez egy jó könyv. Még így újra olvasva is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése