2014. április 16.

Umberto Eco: A tegnap szigete

A regény egy kalandos múltú ifjú hajótörött  Roberto  és a hajónhagyott Caspar atya,  a  felfalatástól megmenekülve társait imigyen túlélő szerzetes  közös napjainak a krónikája  egy veszteglésre kárhoztatott hajón, ami a túlélésük de a börtönük is egyben, hisz úszásképesség híján lehetetlennek látszik eljutni a látótávon belüli szigetre, ami a reményt jelentheti mind nekik, mind az általuk favorizált  tudománynak, amit egy hiányzó kísérleti elem megszerzésével láttak biztosítva tovább bizonylatolni. Merész utazásra vállalkozik az elkötelezett atya az ügyük érdekében. De vajon tényleg a sziget lenne a remény?
A hajón töltött idő alatt megismerheti az olvasó a korabeli világ ismereteit a földrajz, vízrajz, természet, csillagászat, filozófia  és egyéb tudományok na meg  persze a teológia terén. Világnézetek, világrendek ütközése a hiedelmek és a tudomány viszonylatában. Paradox egy történet, hisz a megidézett regényidőben a tanok, eszközök  és filozofikus levezetések igen haladónak számítottak, de a mai ismeretek fényében már alaposan meghaladott, olykor már misztikumba hajló hiedelemnek, mint tudásnak számít majd mind. Viszont éppen ezért mókás is egyben.
Minden esetre jó nagy adagot tálalt fel Eco a világnyi ismeretkondérból, amit az egyszeri olvasó inkább csak kiskanállal tud fogyasztgatni  szerényen a maga tudása szerint, bár ami meg kívül esik a saját tányérkáján , azt meg kíváncsian merítgeti és falja.  Hihetetlen mennyi minden belefért ebbe a regénybe és milyen jó kor és személyi kontextusba ágyazta bele a mester. Úgy ontja a tudást lapról lapra, hogy közben még jól is szórakozik, nagyokat mulat a mindenre kíváncsi olvasó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése