2014. március 21.

Egressy Zoltán: Most érsz mellé

Nem szeretek ilyet írni szépirodalmi könyvről, de magammal kénytelen vagyok őszinte lenni. A vegyesen sokszínű  novellaszereplők (és ez jó) egysíkúságot árasztó jellegükkel untattak(és ez nem jó).
Sajnálom, mert akartam szeretni ezeket a novellákat, de nem ment. Nem is az, hogy keserűséget áraszt a kötet, meg az sem, hogy a narrációt sem éreztem közelengedőnek, hanem úgy mindenestől a cím ellenére  most ez nem ért mellém. És talán hozzám sem ért. Vagyis azért megsuhantott a szele mert érzem, hogy van itt valami, csak hát… 
Ami tetszett az a különálló novellaformátum ellenére a visszatérő motívumok, de sajnos, mint ahogy a szereplők egyik vezérismérve úgy az enyém is : a felejtés.

Annyit még feljegyzendőnek tartom magamnak, hogy a Portugál színházdrámai változata után nehéz is lenne mellémérni, úgyhogy el is határoztam, hogy egy jótékony időnyi távolságból újra előveszem ezt a kötetet, mert kell ott lenni valaminek, mert a szerkesztés az tetszik, és az apró finomságok azért felvillantak a vállaltan sokatváró szemeim előtt. Tán csak pillanatnyilag nagy a kontraszt bennem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése