2014. január 4.

Kerékgyártó István: Makk ász az olajfák hegyén

Gyerekszemmel láttatva a hatvanas éveket a felnőtti visszaemlékezés mezsgyéjén. Az akkori komor időszakot a gyermeki felidézés teszi mulattatóan emészthetővé, ahogy betekintést enged a formálódó rencer jellemző szeletébe egy család különböző korosztályai és hozzájuk valamilyen formában kapcsolódó társadalmi rétegegekből származók beállítottságának és sorsának alakulásával . Felrémlett bennem, hogy Lali esetleg Öcsi* kiskamasz korba lépett alteregója is lehetne. 
Az első szerelem és az első suta csók elmesélése puhítja a megidézett politikai erő-szakosodását a mindenre rátelepedő nyomasztóságát, átlátszó álszentségét. A regényben a gyereki szem és a bőséges irónia teszi szórakoztatóvá és ez által könnyebben feldolgozhatóvá, elviselhetővé a téma súlyát, mint a könyvbéli cserbogarak a kötelező felvonulási plakátcipelést.

3 megjegyzés:

  1. Névtelen1/05/2014

    Ez a túrás Kerékgyártó?

    VálaszTörlés
  2. nem tudom ki az a túrás. Ö volt 90-es évek elején a privatizációs hajjakend, meg nagymenő üzletember , satöbbi . amúgy egy elevenirodalmas beszélgetés során egy nagyon szimpatikus embernek ismertük meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen1/07/2014

      Ja elfelejtettem, te kihagytad a Tar-túrát tavaly... egy Kerékgyártó István jött velünk, gyanítom, hogy ő az.

      Törlés