2013. december 9.

Nick Hornby: Hogy legyünk jók?


Egy parkolóban lefolyt telefonos veszekedésből kibuggyanó válási szándék és egy ereszcsatorna tisztítás közbeni óvó összekapaszkodás.
Közte meg egy fapados megváltás, széria életbölcsességekkel. Annyira banális, hogy másképp nem is lenne hihető. Mert az. Erre mondaná Virág et., hogy az élet nem habos torta. Én meg hozzáteszem, de nem is a cukrásznak maszkírozott megváltó égiangyalok dolga azon változtatni. Kézbe kell venni a habverőt és addig dolgozni vele, amíg a beleszorított levegő nem csak súlyos légüres tér lesz, ami ha elszivárog, összeesik a hab és marad a cukros lötty, hanem a belepumpált levegő könnyűvé, élvezetessé teszi a tortát.
Ennek a beindításához olykor elég egy meghasonlott pillanat, olykor kell egy semmiből előbukkanó teknőcszemöldökű forrókéz, de azért tudni kell azt a pillanatot , amikor elválik a valóság a képtelenségtől, amikor el kell engedni a külső irányítást és kézbe kell venni a sorsunkat. Érdemes felismerni, nem lehet mindenki Teréz anya, mert a hétköznapi jóság mértéke nem egyenlő az univerzális hatósugár mértékével. Általában elég, ha csak addig ér egy személyes jóság(nem az aminek az állétével megnyugtatjuk magunkat) , ameddig a kezünk. Így jöhet létre egy hatékony jóságcsatárlánc, ami meghagyja a kis egységek szuverenitását és elsődleges egymásra figyelését, de van egy túlnyúló csápja, ami továbbad ebből valamit.
Nagyon jól, jó humorral de emögött jól kitapintható valósággal fogta meg Hornby ennek a lényegét. Esendő emberek, valós jellemekkel, valós problémáival. Család mint egység, de ezt egyének, mint független alkotóelem, akik mellett, hogy összetartoznak van egyedi személyiségük, igényük, akaratuk. Egy család ami több szervezetből és egyediségből áll. A gyerekek, mint gyerek, testvér, unoka, iskolatárs, barát… a felnőttek mint szülő, pár, társ, szerető, gazdasági szereplő, gyerek, testvér, barát, szomszéd, munkatárs, …. szóval sok szerep aligpár szereplő közt elosztva és mind valódi és igaz. Nem csoda, ha néha összezavarodik a forgatókönyv és téveszt az ember.
A címbeli kérdésre meg a válasz? Tudja a franc. Improvizálj.
A három általam olvasott könyve közül a legerősebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése