2013. december 13.

Carlo Maria Martini – Umberto Eco: Miben hisz, aki nem hisz?

A könyvbéli levelezés, két művelt és toleráns, ám a másik világnézet iránt kíváncsi és nyitott ember párbeszéde. Érdekes. Sok olyan kérdést nyit meg, ami engem is érdekel és olyan választ ad, amit elfogadhatónak(bár a saját kíváncsiságom kereteit tekintve kevésnek)tartok. De a korrektség kedvéért tegyük hozzá, ez egy eleve publikálandó, megszerkesztett alapcélzattal született levélváltás. Vannak szabott határai formailag, tartalmilag és mennyiségileg is. Szóval ezeken a fix mutatókon belül, egész korrekt témákat vetettek fel. 
Viszont a kommentárok már sokszínűbbek voltak, engedve a személyes és olykor sarkosabb megszólalásoknak is. (persze mindig könnyebb a kritika, vagy értelmezés, hisz az már valami létrehozottra való reagálás és nem teremt újat. Bár szükségszerű, ha az a kommentár releváns és van benne hozzáadott érték) 
Ilyen személyesen sarkos volt például:
 
Manlio Sgalambro értelmezése az Isten nemjóságáról . Az akképpen levezetett témájú eszmefuttatása, hogy
 Isten nem lehet A JÓ, mert az ember halálát kívánja , úgy ahogy van sántít. Ugyan megidézi Spinózát* is (bár szerintem a kiragadás ez esetben inkább támasztéknak szolgál az ingatag levezetése alá), de kevésbé ideillőnek érzem. M S, egyszerűen nem veszi figyelembe azt, hogy a keresztény hit szerint Isten az örök életet kínálja és nem a halált kívánja (ahogy Ő írja) felebarátainak, még akkor sem, ha azt az emberi nézőpontból mégiscsak a halál kell, hogy megelőzze. Továbbá azt is figyelmen kívül hagyja, hogy vallási szempontból – és ha Istenről beszélünk ettől nehéz eltekinteni –, az ember nem fizikálisan a létezés, hanem a lélek, ami transzcendenciális** voltánál fogva független a korpusztól. 

* Isten nem intelligens és nem jó. Hanem létező, nyers létező.
 
**Itt nem az Istent, mint transzcendenciát értem, hanem a fogalmat, mint a leírhatatlant.

Na, nem akarok esszébe átmenni, csak ízelítőt akartam adni, hogy jókat lehet vitatkozni ezzel a kis könyvvel. Aki hajlamos vitába szállni az írott szövegekkel úgy, hogy maga az ördög ügyvédje is egyben a változtathatatlan és interaktivitást nélkülöző szöveg alapján, az jó időtöltésnek fogja találni, aki viszont hiábavalóságnak tekinti az egyoldalú vitát, az lehet, kicsit unni fogja mások hosszabb, rövidebb gondolatainak a burjánzását. Hát így vedd a kezedbe kedves olvasó ezt az Eco fémjelezte írást(is).

2 megjegyzés:

  1. Szerettem ezt a könyvet, de én már csak ilyen vitatkozós vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. régi cimbik vagyunk Ecoval. hol összekacsintunk, hogy versenytbólogatunk, hol pörölünk (persze nem mérem magam hozzá, inkább megmártózok az aurájában, hátha ragad rám valami;)

      Törlés