folytatásos feneregény
Amikor a pasi főz
Az
úgy van, hogy már maga az elhatározás is eseménnyé magasztosodik, mert
nagy csinnadratta közepette történik a bejelentés: Holnap főzök egy
pörit. (ezt úgy kell érteni, hogy ebben a mellékmondatszerűen odavetett
kijelentés mögött igazából az van, hogy tadadadááááám…kivár… híveim és
rajongóim. …kivár… Holnap ünnepnapot lopok a szürke életetekbe, mert
szent elhatározásomból kifolyólag megajándékozlak titeket az univerzum
mennyei ízével. A Pörköltömmel! …széttekint ámulattól alélt, de hálás
csodálói között, fogadja a rajongó tekinteteket)
A
valóság meg az, hogy azok a hála és rajongással teli szemek inkább
riadtak és a cikázó gondolatoktól terheltek. Ugyanis a tapasztalat azt
diktálja, hogy ha másnap délben enni akarunk, akkor a gyerekek
induljanak azonnal rőzsét gyűjteni én meg álljak neki a főzési alapszett
összeállításához.
Na de ne szaladjunk ennyire előre, mert ebbe a letisztult mondatban már benne van több mint 20 év tapasztalata.
Szóval
kezdjük az elején, amikor először felvirradt a nagy nap. Én a királynők
kéjes érzésével hanyatlottam vissza a párnámra és magamhoz vettem egy
könyvet, gondolván ma ágybanolvasási gyakorlatot végzek egészen az
ebédhez hívó balzsamos férfihang felcsendüléséig. Bevizionáltam egy
képet, aholis hófehér damasztterítőn egy szál piros virággal díszített
asztalon, csillogó evőeszközök közt a fényes tányéron gőzölög a csoda.
Ennek
megfelelően el is helyezkedek kényelmesen, de alig kezdek bele egy
kedvesen kérdő bariton megszólal: - Szerinted melyik edénybe vágjam a
húst?
Végigfutott
a fejembe a konyhaszekrénytérkép, és úgy döntöttem, egyszerűbb, ha
magam adom oda, úgy hamarabb térhetek vissza a könyvbéli cselekményhez.
Odaballagok, átadom a megfelelő eszközt majd visszavackolom magam a
könyvembe.
Még
a második sorig sem jutottam, amikor újra egy kétségbeesetten kérő hang
szólít. Nem tudod véletlenül hol is van az a jó kis kés? Tudod amit
szeretek.
Ott – mondom, a helyén. (és mondom a helyét)
Kicsit kivárok, de nyugodt csönd van, úgyhogy vissza a második sorhoz.
- Hol? harsan bele az aurámba a kérdés.
Sóhaj. Felkelek, kiballagok a konyhába és a szemmagasságban lévő késtartóból egy könnyed mozdulattal átadom a kést.
Hehe, nem vettem észre, jön a bájosan suta mosoly.
De
ha már itt vagy nem vágnád össze a hagymát, kicsit csúszásban vagyok.
Átsuhan ugyan a fejemben, hogy mihez képest, de nincs kedvem gondolkodni
nehogy kiessek a királynői hangulatból, ezért inkább gyorsan felaprítom
a hagymát, hogy mihamarabb leléphessek a csatatér színhelyéről, mert
azt mondanom sem kell, hogy az alatt az 5 perc alatt, amíg egyedül
hagytam a konyhaeszközök kaotikus halmokban torlódtak több
harcállásponton. A mai napig nem jöttem rá, hogy mihez kellett a
süteményes lapát a sajtreszelő és a citromprés, de abban a pillanatban
ennek a kinyomozására nem volt időm, mert máris jött a következő kérés,
hogy azt mondja: - meg is pirítod, ha már úgyis itt vagy. Éppen
kifolyó szemeimet próbáltam visszacsurgatni a gödrébe, hogy némi képet
kapjak a külvilágról, de csak olyan légyszerűen, mert a foltlátás is
jobb a semminél. Persze - mondtam beletörődötten, a szemeimet ápolgatva.
Viszlát olvasás.
A hús közben milliméterpontosan kockázódik a Kedves lassú, ám atombiztos, beépített lézermérővel ellátott kezei alatt.
Mondjuk
egy világviszonylatban rendezett húskockaszépségversenyen benne
lennének a produktumai a top tízben, de ez engem akkor nem igazán
hozott lázba.
Kész- mondom, na akkor én most …
- Ha
megpirítottad szólj, és akkor megfűszerezem . Itt hosszas filozofikus
értekezést tartott a fűszerezés mibenléte, sorrendje és adagolása
közötti összefüggés fontosságáról . Miután befejezte az akadémiai
székfoglalónak is beillő beszédét, mintegy mellékesen megkért, hogy
készítsem már a keze ügyébe a fűszereket, mert nem igazodik ki az én
tárolási szisztémámon és nem akarja összetúrni a rendet.
Kipakolom.
Pár látványos csuklómozdulattal elhinti a fűszereket, és úgy mellékesen
megkér, hogy amíg ő főz, addig pakoljam már el az a pár cuccot, amit
elhasznált az előkészületekhez.
Megadva
magam a sorsnak elmosogatom a felhalmozott háromheti mennyiségnek
megfelelő mosatlant, egy pillanatra elmélázok a szilikon muffin formák
fölött, de mivel sok még a romtakarítanivaló, így legyintve továbblépek
az érthetetlenkedésemen.
Miután
elmosogatok, kihordom a több tonna elhasznált papírtörlőt,
visszapakolom az időközben megszaporodott fűszerhalmot és egyéb
szükségesnek ítélt főzőalkalmatosságokat a helyére, közte egy doboz
kakaóport(?) egy bontott csomag mazsolát(?) és két ceruzaelemet(?), majd
nem belemerülve a részletekbe, kifestem a konyhát, újradukkózom a
krómfelületeket… így pihengetek éppen amíg a férjem főz ugye és akkor a
nappali foteljából kiszól egy bársonyosan kedves hang:
- Ha már ott vagy szívem nem kevernéd meg a kaját? De óvatosan!
- De. Persze, óvatosan- mondom.
Ebédnél
beugrottak a tesómék és annak ellenére, hogy éppen ebéd után voltak,
muszáj megkóstolniuk a csodát, mert ilyet még biztos soha, meg amúgy is.
A szakács természetesen megkapta az elvárt a
megérdemelt dicséretet. Én meg úgy egy órán keresztül hallgattam, hogy a
főzés az nem egy dirr-durr dolog, mert az micsoda lelki és szellemi
előkészületet , ráhangolódást, koncentrált figyelmet és összehangolt
feladatvégzést igényel, de ő uralja a konyhát, ehhez még jön persze az
istenadta tehetsége, mert az természetesen minden jó szakács
alapképességei közé tartozik és szerencsére ő ezzel rendelkezik, bár
szerénysége tiltja, hogy ezt szélesebb körben hangoztassa, de itt ugye
csak a tényszerűség kedvéért, meg hát mert kérdezték(jelzem senki), de
mindegy is, mert a végeredmény a fontos. (amúgy tényleg jól főz)
Én
meg halkan megjegyeztem, hogy legközelebb ha főzni szándékozik a
visszatarthatatlan tálentumából kifolyólag, én vadvízi evezős túrán
fogok részt venni, ahol nincs térerő.
Hát
a helyzet az, hogy azóta is főz, viszont szaporodott a család két
segédkuktával és így hárman már egészen jól bírjuk a megszaporodott
munkát, ha a Drágám le akarja venni a vállamról a főzés terhét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése