2015. november 23.

Cserna-Szabó András: Sömmi

Azt hiszed minden tudsz már Rózsa Sándorról?  Csak hiszed barátom.
Az irodalmunk nagyjai elbeszélték már sokszor  a betyárlegendát, na de eddig még nem szólalt meg Veszelka Imre. Mert ha valaki aztán tudja hogy volt akkor ő aztán tudja.
Sándor az igazságosztó mi? Sándor a nép barátja mi? Na Imre helyreteszi a sok megszépült anekdotát, ami kering közszájon és veretes irodalmi berkekben.
Mert az addig oké, hogy halk szavú de határozott, puszta gyermeke de mindenki “rokona”, na de az, hogy Sziszi (igen az a Sziszi ) tejfogát adta szerelmi zálogként neki... Azért az tényleg valami más információ mint ahogy Móricz elbeszélte a Sándor betyárkodásának a történetét mívesirodalmiasan, népfialegendasággal. És akkor ott van ugye  A film, ahogy Oszter osztja a perzekútorokat, nagy népi igazságérzettel megfent karikásával és persze a jóképű Veszelka Imreként  lobogó gatyában és haspóló... izé csikós ingben vagányan lovagló Cserhalmi képe nehezen tűnik ki a köztudatból.  Mert ugye az, ahogy Sándorunk összevonta a szemöldökét  úgy senki sem vonta. Meg ahogy Ő mögmonta úgy senki sem mondta. Legfeljebb Kossuth apánk, ahogy azt CsSz belelopta ebbe a sömmi kis könyvébe a hol ki-, hol meg beforgatott történelemmel együtt. Mert hát hiába is a sömmi kis címadás, nem sömmi ez én mondom Regős Ben..., ja az már egy másik történet:)

Persze nem csak huncutkodás meg rosszalkodással teli volt a Cserna Szabós betyáridő, mert a nagytermészetűre figurázott Veszelka Imre szájába adott elbeszéléséből kiderült teszem azt a Jókai bableves eredeti receptje és a névadás igaz története is, mint ahogy említésre kerül  a Rézi néni hírös konyhája meg egy Mikszáth nevű hasas jópalóc kocsmai hangulata is.
Sokat hozzátesz ez a könyv a valódi  Rózsa-mitoszhoz a vak szem és a sefüle-se farka fültanú (ja farka az nagyon is  igen) által interpretált legendához úgy, hogy közben sikerül elvenni belőle azt a rátelepedett pátoszt, ami körüllengi a hírös betyárt. Mondhatnám új legendát teremtett, ahol Oszternek nem osztanak lapot és Móricz is csak kapkodhatná a nagy busa fejét, de az tuti, hogy jót röhögne, mert azért az öregnek volt humora.

Cserna Szabó Te tisztára lökött vagy.
Hál'Istennek. Vagy tudja az Ördög minek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése