2014. december 9.

Dan Simmons: Hyperion


Simmons nem tesz egyebet, „csak” egy cyberkeretbe belecsempészi az embert és az ő évezredes világi és hitbéli szemléletét, áthelyezi egy jövőbeli térbe és időbe , majd ad az egésznek egy kriminális izgalmi sallert. És ezt nagyon jól teszi, mert ettől lesz a sci-fije olyan, ami a nem technofilrajongókat is bevonzza ebbe a világba, ahol a meséi a keretmesén belül, különböző stílusú történetekkel fűszerezve emeli az irodalmi értéket.

Egy egyedi céllal de közös rendeltetéssel, zarándokcsapat indul útnak, szembeszállni az őket a maguk gyenge pontján megkísértő közös ellenséggel úgy, hogy mindannyian tudják, csak egyikőjük járhat sikerrel. Na de ki lesz a szerencsés? 
Ez az út van kitöltve a személyes hangulatú és egyedi hangvételű mesékkel. 
És ha ez kevés lenne ahhoz, hogy kedvet kapjon hozzá az olvasó , akkor ott van egy titkos fegyver, az irodalomvilág megidézése a szövegben. Legyen az, az ihletfőszereplő Keats vagy éppen (és többek közt) Twain, Chandler, Orwell vagy Shakespeare.(vagyis az én csekélyke irodalmi ismereteim ezekre ismertek rá) 
A Föld ugyan elpusztult, de az élősködője az ember viszi tovább az ott beékelődött önző ön-, vagy közpusztító, harácsoló világszemléletét. (és remélhetően ott, valahol legbelül az élet, a környezet és egymás szeretetét) 
Alaposan el lehet gondolkodni a könyvbéli történeteken, kinek-kinek a maga meglátása és a felsejlett, e történettel összecsengő egyéb ismerete szerint. 
A könyv végére fény derül a történetek által a személyes miértekre és arra, hogy van e szabad akarat és ha van, azt használja e az ember az irányított elrendelés fölé helyezve. Az egymás iránti közösségi érzés vajon felül emelkedik e az egyedenkénti kísértéseken, vagy marad a magáncél, hogy ezzel a saját sorsának a kedvezőbbé alakítását tegye mindenkié fölé ? Akarják e, hogy így legyen? Vajon túllépnek a saját félelmeiken? Vajon felülemelkednek az önös érdekeken? 
Kiderül, ha végig mennek a sárga úton. Kiderül? Ha az olvasó úgy akarja. Mert ha igen, akkor nem is kérdés. Tovább kell olvasni a sorozatot. De vigyázz Simmons, mert az a bizonyos léc, magasról indul. De hát te toltad fel a zenitre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése