2014. október 7.

Barnás Ferenc: A kilencedik


A hatvanas évek hazai mélyszegénységének a nagyszerű kisplasztikája.


A nemrég elhunyt Borbély Szilárd Nincstelenek c. könyvét lehetne mellérendelni(nyilván egyebet is), amelyik ugyan később íródott, de hasonló vezetőfonál mentén írja le a kort a társadalmat és a benne élőket, megélőket egy család gyerekének a látószögéből.
Nem az összehasonlítgatás a célom a két könyv között, bár vannak közös elemek mint például az ideszármazott anya, az iskolás évek kiközösítettsége stb…
Jól sikerült nyelvezetű könyv, lévén a gyereknarráció nem akar egy csikorgós felnőttképzelettel gyerekivé erőltetett hangzás és stílus lenni, hanem olvashatóan, néhány jó nyelvi eszközzel  válik gyereki meséléssé.
Mégis úgy adja vissza a gyermeki szorongást, hogy sikerül az olvasót visszarepíteni a saját, nem feltétlenül így és ilyenformán, de valamiképpen megélt szorongásaiba.
Hülye egy világ volt, de csak ez volt, ezt lehetett utálni, de szeretni valót  is ebből lehetett meríteni.
Látszólag egyszerű, de pont ezzel a mesteri egyszerűséggel ható  mesélés erősen kidomborítja , hogy az ilyen mérvű szegénység párosulva a kilátástalansággal, hogyan torzítja el a tudatot, a lelket, a világos iránymutatás hiányában,  az érzelmek érthetetlensége kusza lavinaként  árad, a bűn értelmezése a megértéshiány okán átcsap egy lopkodó de azzal mit kezdeni nem tudó értelmetlen kitörési kísérletbe .  Az egyforma napok, a szürke ködnehéz életteret, az ebben szerepeket betöltő uralkodó apa, megadó anya, meghatározott külső keretek a politikai irány és a nyíltan titkolt ájtatosság,  és az ezen szocializálódó,  az egymás közti pozíciókért megharcoló gyerekek, akik valamiféle kiskapukat keresnek,  ahol valamihez viszonyíthatják magukat, vagy éppen ami által kiléphetnek a zárt körből. Ilyenek a szégyen, az éhség, identitásválság, amolyan szertartásfélékbe  való menekülés. Az apa agresszív uralkodása, az anya vallást mankóként használó tehetetlensége, a gyerekek testi vagy szellemi hiátusai valamiféle válaszreakcióként funkcionálnak a beleszületett nyomorúságba.
Különös katarzisa nincs, inkább amolyan lezáratlan továbbélése a történetnek, hogy akkor minden megy tovább bár semmi utalás nincs rá, hogy akkor most lesz e otthoni verés, iskolai retorzió vagy bármiféle következmény ami  alaposan vagy éppen egyáltalán nem fordítana is bármit az eddigieken. Mintha lenne egyáltalán mód merre, hová fordulni…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése