2014. április 13.

Mario Vargas Llosa: A rossz kislány csínytevései

Karriertörténet? Azért az nem. 
Szerelmi történet? Azért az nem ilyen . 

Kortörténeti betekintés? Azért ahhoz kevés, csak érintőlegesen és alárendelt módon.
A perui srác Párizst akarja és meg is kapja. Innen indul és ide tér vissza ahogy a munkája, életvitele megkívánja. Egy életút kiragadott részletei ismétlődő motívumokkal. Korszakos világidőutazások a keleti alakuló gengszterkapitalizmusban, a nyugati ellenkultúrává híresült lazaságban és a dél-amerilkai forradalmi futótűzben. 
És minden szakaszban egyszer csak ott terem a rosszkislány, hogy minden meghittséget mellőzve rosszalkodjon egy kicsit a jókisfiúval, az ő alázatosan rendelkezésre álló „macskajancsijával”, természetesen valamilyen aktuális érdeke mentén. Ez a hülye, meg mindig beszopja a mézesmadzagot, amit valójában saját maga mézez (és ezt pontosan tudja), mert valamiért ez a rossz kislány a végzete.

Losa stílusa mindig kiakaszt. Idegesít. Utálom, ahogy leírja a dolgokat. Viszont mindezek ellenére perverzmód érdekel, mert ügyesen tojik a finnyámra , tesz az utálatomra és egyszerűen csak olvastatja magát. Egy nyomulósan tolakodó író. Talán ezért is veszem olyan ritkán kézbe a könyveit, mert tudom, hogy ha belefogok már késő bánat. Mindegy mit gondolok meg morgolódok, Ő nyer. (meg én is, de kell hozzá ez a kéretős-kelletős író-olvasós játék)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése