2014. március 24.

Móricz Zsigmond: Sárarany

Sűrű könyv. Nekifeszül minden oldalának a halmozottan életdúlta lobogó lelkinyomornak a torzító atmoszférája. Ösztönök, fölindulás, nagy akarás , paraszti önérzet, úri gőg, asszonyi ráosztott sors, férfiúi eredendő felsőbbség, megszerzés, elhajítás, elszalasztás, ösztönből odaadás, szerzésvágyból odavetés, hiúságból felemelkedés, hiúságból elbukás, odamondás, a megszokás pokla, az utálatba belenyugvás, …

Minden a fenti jelzőket magába foglaló mélyben feszülő, lassú tűzön fortyogó elemet kiold és összeforral egy megpattanó szál. A Turi Dani élhetetlenségéből elszabadult természete és a paraszt don juantól* leolvadó asszonyi, leányi feszület és az azt magának féltő férfii hiúság. Szunnyadó sérelmek, lappangó veszteségek fűtik tovább az egyre terjedő lobogást. De ez sem elég már, mert ha telve van a lehetőség, sőt ami azon is túl lehet az is betelítődik, na akkor, ami azután kívánódik, az már elveszi az életet mert nincsen azon túl semmi amit kiélhetne. Sok kis személyes pokol építi az alvilágot. 
Amikor először olvastam, ezt a sok mindent eltakarta előlem amiatt a mocsok pinabubus mindenáronturidani miatti dühtől elborító vörös köd . Már(egy ideje) tudom, és ez a könyv is megerősít, hogy miért is ajándék az újraolvasás. 



*kopirájt Móricz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése