2014. február 10.

Forgách András: 12 nő voltam

Na , hogy rögtön magamról beszéljek a könyv helyett el kell meséljem, hogy hogy jártam. Megint. Sokadjára. Így. Így jár, aki nem lapoz előre. Valahogy ennek már ilyen hagyománya van nálam, hogy késői órákban  kezdek bele olyan könyvekbe, ami  belémereszti a muszájtudnom! most! fullánkját és természetesen a könyvespolc előtt lapozva ért a „tuti valahol ezt már olvastam” kíváncsiság.
Mondom. Nem olvasok előre, pedig ha előre olvasok, akkor megtalálom a következőt, ami megint megerősíti, az ezt már olvastam valahol érzést.Mert, hogy újabb ismerőssel találkoztam. Szóval olvasok és polc, lapozgatás… megint olvasom, polc lapozgatás, és a jaaaa megvilágosodás. Egy Forgács. Hogy nem jutott előbb eszembe.  A Bruria is Forgács. A női antológiás csaj. Itt meg is nyugodtam, hogy akkor megvan.
Na, és ahogy a végére értem, (mert mondom nem lapozok előre! ) hát nem ott van a végén, gyönyörűen csokorba szedve,hogy melyik novella hol jelent meg és mikor! Köszbzmg.   Én meg fél órát szobroztam a polc előtt agyalva.
(feljegyzés magamnak: Mindig lapozz hátra, mielőtt feltúrod a polcot éjféltájt)
(feljegyzés a kiadónak: Ezúton kérem a szerkesztőket, hogy az ilyen információkat a nem előreolvasó, de baromi kíváncsisággal megvert olvasók érdekében , előre tessék szedni. Köszönöm.)
És akkor a könyvről.
Nekem tetszett. Igaz vannak a rokonságban híresebb csajok is,  Psyché­* vagy Lili **esetleg  Zsófi**, de mondhatnám Laurát*** is, viszont ezek a 12 nők is így átütve  a gazdatest férfibőrén, árasztanak valami ösztrogénszerű illatot.
Persze nyilván nem precíziós térképek ezek, inkább amolyan letapogatott felszíni domborzatok meg a mélység  alól átütő foltok , de a sablonok mentén mégiscsak szórakoztató elegyet rendezett újra  a  meglévő eszköztárból Forgách András. 
A származásuk okán fenti rokonhölgyek talán nagyobb népszerűségben fürdőznek(méltán), de minden családba vannak a sakk hasonlattal szólva gyalog figura szerepét betöltő tagok, akik bár sosem nőnek a tisztek fölé, de mégiscsak a csapat fontos részei hisz egy jó stratéga kezében simán üthetik akár a királynőt is. Itt ez most nem történt meg ugyan, de azért jó játék volt.

Azt még meg kell jegyeznem a könyvélmény komplexitása okán, hogy a borító az nagyon szép.

* Weöres Sándor: Psyché 
** Esterházy Péter: Csokonai Lili és Fuharosok
*** Spiegelmann Laura: Édeskevés

5 megjegyzés:

  1. Szia Aranka!

    "Ezúton kérem a szerkesztőket, hogy az ilyen információkat a nem előreolvasó, de baromi kíváncsisággal megvert olvasók érdekében , előre tessék szedni. Köszönöm.)"

    - hahaha, ha tudnád, hogy hátulra tenni is egy mekkora külön harc! amúgy is állandóan kritizálva vagyok mindenfelől, hogy túl sok a paratext, meg nem kellenek a jegyzetek egy irodalmi mű végére, sat, sat,... pedig köll na, úgyhogy ebben igazad van totálisan, csak még egy ilyen kis könyvnél is túl sok mindennel és mindenkivel kell megküzdeni... viszont a jegyzeteket még sem lehet előre tenni, mert hát akkor ki akarná azt a könyvet elolvasni? Helyből ugornának. Jót nevettem ezen a "nem lapozok előre dumán" merthogy én egyrészt minden könyvet hátul kezdek olvasni alapból, aztán utána újra elolvasom elölről (és azzal szoktam érvelni, hogy de mások is így olvasnak, pedig lám nem), másrészt a jegyzetet, fület, utószavat sat. mind-mind fontosnak tartom, hogy az olvasó tájékozottan tudjon dönteni.... viszont a tartalomjegyzéket is pont ezért szeretem elöl, lehessen előre ismerni a választékot....

    "viszont ezek a 12 nők is így átütve a gazdatest férfibőrén, árasztanak valami ösztrogénszerű illatot" - ah micsoda mondat... Nekem tetszik.

    kösz a bejegyzést...

    a zanyaszerkesztő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sajnos nem fért be a keretek közé.
      én is kösz a figyelmet:)
      http://hangyassyaranka.blogspot.hu/2014/02/ez-egy-komment-amugy-csak-kilogott.html

      Törlés
  2. itt is idézve vagyol:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=408654149281216&set=a.342039125942719.1073741827.334667556679876&type=1&theater&notif_t=photo_comment

    VálaszTörlés
  3. "Persze nyilván nem precíziós térképek ezek, inkább amolyan letapogatott felszíni domborzatok meg a mélység alól átütő foltok , de a sablonok mentén mégiscsak szórakoztató elegyet rendezett újra a meglévő eszköztárból Forgách András. "
    Magyarul, szerinted is egy ritka szar könyvről van szó.

    VálaszTörlés