2014. február 12.

Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Mit is lehet mondani. Egyrészt ugye Csukás István neve eleve egy rang a gyerek és ifjúsági irodalomban. Másrészt a könyvhöz kapcsolható emlékek ugye. Ezen már egy atomvillanás jobbról sem tud változtatni. És akkor mindezt megkoronázandó, ott van a FILM! 
Nehéz a film után elvonatkoztatva írni a könyvről. Ugyan vannak benne eltérések, de a leglényegibb, az az elátkozott fagylaltos, Bagaméri figurája, aki a könyvben is jó mesealak, de kevésbé karakteres, mint amennyire kultikus figurává tette az őt alakító Alfonzó, meg a forgatókönyvíró.
Nem is tudtam elvonatkoztatni a vadlibás gyerekeket, az állatkert igazgatót (aki ugye egy szent), Lópicit, az utca hírmondóját, a majomtevét meg sarolta a bejáratós öreg járgány gazdáját sem, a hozzánőtt arcoktól. Persze nem is bántam, de ettől függetlenül meg éppen ezért is, érdemes a könyvet el vagy újra olvasni, mert egy igazán jó gyerekkönyv, a gyerekkönyvektől elvárt összes kritériummal. De akinek ez kevés, annak ott vannak hívogatónak a Hörömpő cirkusz beszédes nevű művészei, mint például Jóska a gumiember és kígyónő álá Boa és Constrictor, Karcsi, aki Jim és Joe, a levegő ördögei, meg a dagi Süle azaz Negyedik Emmánuel, éhezőművész és hindu csodafakír. (a teljesség és spoiler kerülés igénye nélkül;)
Még egy személyes megjegyzés: néhány éve az akkor 7 és 9 éves unokaöcséimnek próbáltam kedvet csinálni a filmhez. El is kezdték nézni. A kicsi tányérnagy szemekkel figyelte, a de a nagyobbik úgy negyed óra múlva elkezdett fészkelődni, másfelé nézni. Kérdeztem mi a gond?
-Uncsi.
-Miért?
– Mer nem történik benne semmi.
– Minek kellene történnie?
– Lézerfegyveres csatának.
Gondoltam erre a fényvillódzós csatakavalkádra gyenge érv azt mondani, hogy ó dehogynem. Cirkuszt fognak rendezni a gyerekek oroszlánbőgéssel meg fakírral és közben kinyomoznak egy teknős tolvajt (filmen majom) is.
A kicsi viszont másnap az apja zakóját összekente az anyja rúzsával, amikor Rozmaring a bohócost akart játszani. *
kis Rece-Skywalker 1:1

(*sandán mosolygóknak: nem az apja találta ki, tényleg a gyerek kente össze;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése