2014. január 16.

Mark Twain: Megszelídítem a kerékpárt

Szerintem ha Mark Twain magyar lett volna(ami egyébként nem kizárt) benne lett volna az első nemzedékes nyugatos kávéházi brancsban.(na jó nem sokáig lett volna módja, de azért mégis helye lenne ott). 
Több mint 100 év távlatából a keletkezésük idején aktuális politikai humor ugyan nem éppen időszerű, de mivel ezt olyan jótollú író írta, mint Twain , így időtállókká nemesültek, hisz mindegy is, hogy akkor mi váltotta ki ezeket a groteszkeket, mert a tipikusságuk okán ma is érteni az írások komikus élét. 
Polgártársaim, azt kell gondolnom ezek olvastán, hogy nincs új a nap alatt, csak az öltönyök szabása meg az íróasztaldivat változik. De nem csak a honatyák és hivatalnokok kifordultságát látta meg, hanem a hétköznapi emberek ilyen-olyan archetípusát is jól kifigurázza, beleértve önmaga ironizálását, amint ez a mókacsokra egy szatirikus CV mintájára íródott, mindenféle élethelyzetét karikírozza, nem kímélve teszem azt a német nyelvtannal való viszonyát sem. Az idegenvezetős történeten – ami rám nem jellemző amúgy olvasásilag –, hangosan fel-felnevettem. Nagy mókamester ez a Mr Clemens.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése