2013. december 12.

Kertész Imre: A kudarc


Ez egy regényes életregény az életregényben,  ahogy feldolgozza magát a feldolgozhatatlanságot. A kudarcot, ami az írást, a képtelen helyzeteket a továbblépés gátjait és azok filozófikusan felfejtett képtelenségeit, már már komikumait őrli és őrli, míg alig marad valami, de nem azért, mert a másik oldalon fogyasztható dolog sül ki belőle, hanem mert az őrlőkövek felemésztik, ami belekerült. Feladni nem lehet annak ellenére sem, hogy az időmúlás és csiszolgatás közben elkopik , összezsugorodik az anyag és a lét.
Valahol európában, valahol a közepén, valahol egy feldolgozatlan múltú  országban, valahol egy közeg nélküli helyen, valamikor most, valahol itt.

 Nagyon figyelemreméltó a megírt és a meg nem írt regényhez való viszonya az írónak.
A kész regényt már nem érzi magáénak, nem tudja átírni, nem tudja másképp megírni.
Egyszerűen közvetíti a saját élményét, saját magát. De ezt csak az olvasó felé működik, Önmagának nem tudja közvetíteni önmagát, hisz az ő maga.

Regényt írni annyit jelent, mint másoknak írni. Azoknak is, akik visszautasítják a regényt. A regény szórakoztató értéke olykor ellentétes a szó jóhangulatot okozó értelmével, hisz miféle szórakozás Auswitzről , emberi őrlődésről, feldolgozhatatlanság gyötrelmeiről olvasni. De aztán mégiscsak igaz, mert abban az értelemben mégiscsak az, hogy leköt, meghökkent, elgondolkoztat, másik síkba helyez,  kiemel a hétköznapomból és ad valami mást, mint ami a megszokás, arra nem tudok mást mondani, mint: Szórakoztat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése