2013. december 17.

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

Egy szép reggel beköszönt a világvége. 
Ez nem frankó gondolja  Richard, a nevenincs  zenekari manager, akinek éppen A nagy dobása áll bemutató előtt, hát  úgy dönt újraindítja a rendszert. Persze ez egyedül elég macerás, úgyhogy segít neki a társa, a khm… korlátozott műveltségű, de technikailag topon lévő Janek.  Na meg az a pár felszínre került lény, akik a normál üzemmódban láthatatlanok az emberi sík észlelhető zónájában, mint pl. a kissé zavart elméjű tündérféle, Amnézia.   Szóval a létszám meglenne, most már csak záros határidőn belül meg kéne menteni a világot. Ezért felkeresik a világ működtetéséért valamiféle befolyással bíró, a rendszer néhány meghatározó szoftverének a fájlját .  Így jutnak el többek között Ábelhez majd Jézushoz, akiről épp csak lekésnek és amúgy is csak azt a nyomot hagyta a kortársaiban, hogy helyes és szép a haja, Júdáshoz aki hisz a végzetben és a saját sírhelyben, a Prófétához , aki elegáns,  mint egy sikeres  kereskedő,  Buddha… á,  Ő  úgyis tojik az egészre….  aztán például Galilei, akit csak a hogyan érdekel,  itt lesz Shakespeare, akiről a korában semmi jót nem mondanak, és sötétebbnek bizonyult teológiailag, mint Marx és Engels, majd a hitleri hullagyártó politika   kellős közepén gegelgetnek egy erőset, és így jutnak el a nagy élőshowhoz, ahol  is sikerül elcseszni az eleve elcseszettet is.  

Gaiman , Moore utánérzet, amivel nem is lenne bajom, ha jól összeáll a történet és érzek benne saját hangot. (itt érzek, de lehetne egy picit karakteresebb)
Jó utalások, jó poénok, beszélő nevek, ügyesen használt humorforrás a történelmi idők és a mai kor szembeállítása.
A kerettörténet ugyan gyengébb, mint a betét, de az aláírásgyűjtő ámokfutás, az tetszett. A világelemző filozofálgatások amolyan konyhafilozófiai  megmondások, (már amennyiben egy Richard féle férfi a konyhában filozofálgat ugye) de ezek jellegüknél fogva teljesen illeszkedőek.  A teológiai és történelmi komikumok, a szereplők karakteréből adódóan,  - hát, hogy is mondjam - kevésbé kiműveltségük okán, egész jól sikerültek.  A reality show-vá csökött világmentés bár jogos, de nem lett túl szórakoztató a (sajnos) egyszerűen  a valóságból kimásolt sztereotípiák  miatt. Nincs benne csavar, pont  mint egy mai műsor, pont mint a benne szereplő celebek, pont mint a bénázó, szakmaiatlan  sztárműsorászok. Az indító és befejező fedőszendvicsrészek elég hirtelenséggel jönnek- mennek és kicsit el is üt a töltelékrésztől minőségileg, ami viszont eléggé ízletesre sikerült, ettől feljavul maga a  szendvics, de ha el kell mesélnem majd röviden, hogy milyen volt a könyv, azt fogom mondani: jó. 
Mert tényleg az, és nagy örömmel tölt el, hogy bejelentkezett szórakoztató   irodalomnak ebben a szegmensébe egy magyar képviselő B. Lotterfeld személyében.

u.i.:A borító meg csak úgy kap okét, ha már ismeri az ember a könyvet. Engem először elriasztott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése