2015. augusztus 24.

Karen Blixen: Babette lakomája

Apácamód élő lutheránus lányok elkötelezett életébe csöppen Babette, a titokzatos házvezetőnő, aki a simulóan megbúvó voltából kilépve, francia származását és zseniális gasztronómiai érzékét meg nem tagadva (sztereotípia;) egy hatalmas vacsorát ad a néhai lelkész születésnapján tartandó ünnepen a közösség tagjainak.
 
Babette kulináris hattyúdala egy protestáns zárt közösség belterjes természetességében , ahol a mindennapi csodahívő nyilvánvalóság részeként hitbontó ijedelemszámba megy a nem mindennapi ízkavalkád, mint a hétköznapi puritán egyformaságból előbúvó igézet . 
Erre való felvértezésként , a közösség tagjai tudatosan elnyomják a testi megelégedettséget adó gyönyört, alárendelve magukat az elfojtás kínjainak, az ismeretlentől való félelemnek. (ha így kell óvni a bizonyosságot, akkor az menyire szilárd?) 
A vacsora kontrasztot adó szereplője az egykor hallgatásba fulladt tiszt, aki a saját kis csodáját felismerve vitte a szót és élvezte az elfeledett tüneményszámba menő ízeket. 

Babette messiásszerepe észrevétlenül felsejlett és hatott , mind a vacsora szereplőire, akik a lelkek mélyén dúló önvádtól terhes tudatokra, mind a saját múltját feltáró beszélgetés során, az önmaga sorsát megpecsételő történések szükségszerűségének az anakronisztikusságára. 

Az olvasatomban benne van az is, hogy aki természetesnek hiszi a lehetetlent, annak fel sem tűnik, ha megtörténik. És ez nem feltétlenül rossz, csak éppen unalmasan egysíkúvá válik a mindennap a nyugalmat és boldogságot mutatva, miközben a teljesség érdekében kikívánkozik az is, ami a felszín alatt lapul.
Persze ha cinikus akarok lenni, mondhatnám azt is, hogy az elnyomott tudatra felszabadítóan hatott a vacsora alatt elfogyasztott bor;)
Annyira kicsi ez a könyv, hogy nem is hiszem el a megbizonyosodásom ellenére, hogy belefért egy komplett lélekgondozási intézmény sokéves feldolgozatlan kezelése.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése