2015. június 7.

Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

Jajnekem. De olyan  fárasztóan jófajta jaj.
A kissé kótyagos Korponai Félix  őslénykutató időutazós kalandjai, a történelmi korokban, ahol mindig egy egy apró újkori civilizációs eszköz miatt vagy hordozott ártalomból beleivódott bakival bajba kerül, majd éppenhogy  elkerülve a végzetes következményeket új korba menekül,  maradandó, zavaros nyomot hagyva az utókor kutatóinak.
mert hogy kerülhet a honfoglalók közé egy kínai karóra, vagy az ókorba egy elektromos fogkefe.

És a tanulságokat is levonta, hogy egy kalandozáskori primitív áldozatkultuszt művelő,  esőcsináló sámán sokkal kedvesebb volt hozzá, mint a kollégái, akik hát hogy úgy mondjam, simán beáldoznák hogy elkerüljék a vihart..
Mert tudni kell, Félixről, hogy  a tudományért nagyon sok áldozatra készen volt, de egy török megszállás kori háremőr állással együtt járó ivartalanítás még az ő tudományos alaposság iránti feltétlen elkötelezettségét is megtörte. Viszont IV. Károlyt nem volt valami nagy ötlet papírzsepivel megkínálni.
Később a közelmúltban  belekeveredik  egy házastársi csetepatéba és majdnem lebuktatja a forma1-et miközben  zsebpénzszerzési célból egy kissrác belekotnyeleskedik a világháló ilyen – olyan szegletébe, ahol  komoly globális katasztrófával fenyegető nemzetbiztonsági hülyeséget és korrupciógyanús maffiaságokba kavar bele, majd egy zöldhajú lány fülharapása után Félix megpillantja saját magát egy citromsárga zakóban. De ez még semmi, mert  a fúziós találkozást követően a sötétanyag torzulásának a kutatásban jártas kolléganője felvilágosítja, hogy a honfoglaláskori kalandozós szereléke már túl sok terhet ró a kutatás költségvetésére, ezért csak néhány ezüst tarsolylemezre telik,  de ez kicsit sem veszi el hősünk kedvét, egyrészt mert több is veszett Mohácsnál, másrészt meg ugye minek, amikor egy forradalmian hazafias, átpálinkázott este után kötél általi halálra ítélik.

Na jó, nem is próbálom megérteni az időutazást, mert Félix minden egyes útjával megbolondítja a történelmet és természetesen a kedves olvasót.  Ez az egész tiszta dili. Vagy vatikáni tejbegríz. De ezen még kicsit gondolkoznom kellene, de nem fogok. Viszont minden jó, ha vége van. Mint például most ennek.

Könnyed délutáni őrület egy mandulás magnum jégkrém hűvös aláfestésével.


Kösz Pupi az ajánlót.

1 megjegyzés:

  1. Hehe, örülök, hogy elolvastad, és hogy kicsit de is bediliztél vele! :) :)

    VálaszTörlés