2015. május 18.

Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál


Ugyan a bevezető pofonokban gazdag történéseket sejtet, ám a továbbiakban mégis inkább elmebajokban dúskáló eseménysort hoz. 
Adott egy ódon tradíciókkal megvert, de vaskeresztekben és pökhendekben gazdag főúri család, kinek a kortárs műveltségű örököse szerelemből óhajt nősülni. 
Ez az elhatározás kissé kiveri a biztosítékot a karótnyelt rokonoknál, akik a nősülési szándékot olyanmód kívánják preventív módon megakadályozni, hogy bolonddá akarják nyilvánítani a renitens örököst. 
Na és itt kezdődik a bonyodalom, minekfolytán megtudja a nyájas olvasó, azaz hogy éppen sosem tudhatja meg, ha egy bolondokházába kerül, ki az, aki adományozott jogon bitorolja a bolond címet és ki az aki önkéntes alapon . Persze vékony ez a határ, mert csak a szemszög az, ami meghatározza a viszonyt a mikénthez. Mr. Prosley akinek a fejében lakik Mr Murdock a béka, aki fürdés közben hallójáratain keresztül ebihal korában az agyába siklott, és ott megnövekedett, sőt rejtélyes módon családot alapított, és utódaival együtt, ha esőre jár az idő, felmásznak az agyának tetejére, ahol az egész família kuruttyolni kezd, nos az ilyenre, könnyen rásütik , hogy elmebajos, viszont ha a Hontings Lordok befalazzák valamelyik rokonukat vagy kaszásverembe fasírtnak hajítják bele, az teljesen normálisnak, sőt kiváltságnak számít. 
Hát ennek tudatában kéretik olvasni a regényt, és kicsit sem csodálkozni azon, ha egy tisztes rendőrfelügyelő, inkognitóba őrülve alkoholistává elvonózza magát, miközben kutat az elmét gyogyító intézet falai közt az illegális halbontás és a helyi fullánk ..oppárdon illegális falbontás és a helyi hullánk ügyében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése