2015. április 29.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala


Ha nem vagyok szemfüles és mint a tengerből a kagylórejtett gyöngy nem csillan a könyvkritikahabokból elém egy olvasótárs értékelése, valószínűleg sosem olvasom el ezt a könyvet. Mondjuk nem is ez a könyv volt a mivaaan?? tárgya, hanem a másik része, a Futótűz, de hát egy trilógia második részével ritkán érdemes kezdeni, úgyhogy szó szót követett és belevezettem magam a hülyeségbe. (addig addig beszéltünk róla, hogy egyszer csak el kellett olvasnom) Na most azt kellene mondanom, hogy ilyen véletleneken szoktak múlni a sorsfordító dolgok. Nem akarok patetikus lenni, úgyhogy csak annyit mondok: most nem. 
(na jó, nem is annyira rossz könyv. mondjuk nem is akkora jó, inkább olyan nemnekemvaló, de legalább most már biztosan tudom) 


Miről szól? Mondjuk az említett olvasókolléga az értékelésében már szétspoilerezte a második résszel, de azért megpróbálok vigyázni, úgyhogy inkább a laza keretsztori meg némi benyomás: nem lesz népszerű a rajongók körében, de hát a csakisazigazat szellemében: 

Valami fura társadalmi berendezkedésű világ gyilkolássza éhbérért a másodrendű polgárait, azok meg amikor tele lesz a puttonyuk, megrázzák magukat és beszólnak, aztán csetepaté és végül szívás a rosszaknak. de a jóknak is, úgyhogy mindenki megszívja. mennek a vágóhídra mint a birka. 
(mivel trilógia, gondolom lesz majd valami ilyen is mint az áthúzott vonal alatti a továbbiakban, de ezt csak a sablongondolkodásom mondatja velem, mert nyilván sokkal mívesebb történet alakul majd(hehe) 
Szóval nem egy bonyolult sztori, lerágott csont csúnya, gonosz világ, szélsőséges társadalmi különbségek … 
Nem mondom pörgősre van írva, na de akkor is olyan, mint valami médiaműsorigazgató fiókjában lapuló titkos műsorterv forgatókönyve, kötelezőglatiátorosra, vérengzősre, cirkusztkenyeretesre kamulávsztorisra szabott verziója. 
Na jó, de ez mitől fantasy? Ez kőkemény reality. Valóságshow kicsit gyilkolászósra farigcsálva. Kreatív stábbal, aki felkészíti, milyen fazonra hajazzon a halni induló, hogy kellően szórakoztató legyen a lezombult közönség számára. Kényszerű mauglik, feminim rómeók tökös júliák, gyilokcirkusz szereplők, megalkuvó kiszolgálószemélyzet, rútvilágkép…ésatöbbi… 
Fantasy mi? Szinte itt tartunk manapság, csak még picit lazítani kell a médiahatóság lekenyerezé..izé kamuszigorán, hogy ne csak az üzekedést, csótányzabálást meg egymás alázását lehessen adrenalintcsöpögtetve kukkolva  nyomon követni majd kiszavazni a tévénézős karosszékből, hanem lehessen már végre kinyírni is a lúzer játszótársat egy suzuki féléves ingyenhasználatáért meg egy decemberi korfui buszos társasutazásért. 
(sikerkönyvnek nem túl eredeti)
Nem érdekel  a többi része.

3 megjegyzés:

  1. Oppá, jól odatetted ezt az utolsó mondatot :D

    VálaszTörlés
  2. 2 vagy 3 év elteltével (inkább ez utóbbi) voltam hajlandó a kezembe venni a folytatást.. jelentett valamit. Bár a második tetszett végül, de a harmadik nem. De az első reakcióm volt a helyes oly régen.

    VálaszTörlés
  3. ami nem jó, az késöbb is valószínűleg nem jó:)

    VálaszTörlés