2015. április 13.

Maigret csomag 5.

Georges Simenon: A türelmes Maigret
Maigret 56 éves és ideje a nyugdíjas éveire készülnie. Még 2 év. Addig is kertészkedik a kis házukban, ahová a visszavonulást tervezik. Nyugalom, kertészkedés, kávézgatás… csábítónak látszik a jövő. Persze erről a tervéről fogalma sincs annak, aki megölte Manuel Palmarit. Igazából a világnak ez mindegy is lett volna, mert volt éppen ami terhelhette a lelkiismeretét, már ha az ilyen kipróbált csirkefogónak van olyanja. Szóval mindegy is lehetett volna, de nem Maigretnek. Naná! Elvégre még nem nyugdíjas. Annyira nem, hogy vág is az esze, mint a lopott gyémánt.

italjelentés:2 pohár sör, 1 üveg sör, konyak, sör(belga), fehérbor, 
(mégsincs veszve az italvonal)


Georges Simenon: Maigret
Maigret nejével egyenletes ritmusban éldegél a meung-i házban, amelyet átjárt a kandallóban égő fahasábok és a kecsketej illata. Ide toppan be az unokaöccse taxin, talpig szmokingban és nyakig pácban. 
Maigret végighallgatja a zaklatott mesét, majd csöndesen lecseréli a piros galléros hálóruháját a felöltőjére meg a kalapjára és elindul Párizsba, hogy kihúzza a csávából az unokaöcsit.
 
Az egykor megszokott környezet az Orfèvres rakparton már idegennek tűnik. Semmi sem olyan, mint akkor… De a zsigerekben megindul valami. Valami bizsergetően ismerős.
italjelentés: pálinka(4 pohár, feleségi rosszallás mellett), kávé, még kávé, egy korsó sör, pezsgő, pernod, armagnac(2), pezsgő, fehérbor,

2 megjegyzés:

  1. Ha klasszikus krimi, akkor - szerintem - Agatha néni mellett Simenon a másik oldal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én még Chandlert is idesorolom a maga klasszikus Marlowe-jával és hogy kicsit patrióta is legyek , bár elég messze áll a fentiektől a maga torzan zárt rendszerkörnyezete miatt megemlíteném Mattyasovszkyt is a Hód figurával:):

      Törlés