2014. december 19.

Marina és Szergej Gyacsenko: Andrej és a Föld zarándokai


(Metamorfózis trilógia 3.)

A Galaktikus Migrációs Hivatal Andrej Sztroganovnak azaz Krokodilnak, miután elfogadják a kérelmét a Föld elhagyására, kijelöli az új lakóhelyét. Raa bolygó. Elég végletesnek látszik a dolog, hiszen az új lakhelyén a galaktikus idő síkban bár kiforrott társadalom van, a Föld ebben az szakaszban még  a jura korszakban tart.
Raa egy olyan bolygó, ahol nyugis, teljes komfortú de másod osztályú életet élhet vagy lehet teljes értékű állampolgár önálló döntési joggal, de ahhoz teljesítenie kell egy próbát, amit egy bevándorlónak szinte lehetetlen teljesíteni, lévén az itt élők születésüktől fogva erre készülnek és olyan képességeket szereznek, ami egy nem itt születettnek képtelen vállalkozás.
Krokodil nem akarja, hogy mások döntsenek helyette még akkor sem, ha ez biztosítaná a kényelmes , felelősség nélküli életét, ezért belevág a próbatételbe.
Ezt a részt nem részletezném, mert a próba képezi a könyv gerincét, ahol megjelennek azok a szereplők, akik hatással vannak  Krokodil jövőjére és a bolygó társadalmi felépítése is itt  térképeződik fel.
Sikerül a próba de a valódi próba tétel ez után kezdődik Andrej számára, hisz csak most kerül az igazi választás elé .  Mit válasszon? A nagyrészt törlődött, de ismerős, kihívásokkal teli múltat vagy az ismeretlen, de emberi mércével mérve  unalmasnak látszó  jövőt?
Ez a Metamorfózis trilógia befejező darabja. Van kaland és foglalkozik a társadalmi kérdésekkel is, de elég felületesen. azon kívül, hogy csak a múlt és a jelen számít a jövőt inkább korlátozzák, Félnek a fejlődéstől a változástól. Az önpusztítást látják benne, mintha csak rossz változásokat hozhatna a jövő , a jelen kereteinek a túllépése. Pont mint az amazoniai erdőben egy elszigetelődött  társadalomban, ahol a hagyományok betartása biztosítja, hogy ugyan nincs egyéniség viszont van kiszámíthatóság.
Eljut eddig a felismerésig Krokodil is, hisz a próba teljesítése után ráébred, hogy a földi szocializációja és az emberi pszichéje okán,  nem találja a helyét ebben a kihívás nélküli világban.
Egyszer csak szembe találja magát azzal, hogy választania kell, beszáll egy titkos csoport titkos munkájába vagy inkább szabotálja azt,  és cserébe visszakerülhet a régi földi életébe…
Nem kis dilemma, egyrészt bár nem emlékszik rá, de nyilván jó oka volt, hogy feláldozva az emlékeinek a java részét azért cserébe, otthagyhassa a földet, másrészt a maradék emlék töredékeiben előjön egy fiú, aki az ő fia és valami baljós érzése sejlik fel vele kapcsolatban.
A három regény három különböző világot mutat be, de mindegyik a maga módján különleges.
Részemről az első regény tetszett, a legjobban. Meglehet az újdonság varázsa miatt, Viszont ha valaki a sci-fi címke vagy a borítók miatt nem mer vagy akar hozzányúlni a könyvekhez, azt megnyugtatom, ezek a besorolásuk ellenére nem sci-fik, külön-külön is teljes olvasási élményt adnak és a borítók meg ne tántorítsanak el senkit az olvasásuktól, most ez sajnos  ilyenre sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése