2014. október 30.

John Scalzi: Bezárt elmék

Scalzi a vénekháborújából kilépve sem hagyta el a jövőbeli színteret. A díszlet ugyan hasonló, de a szereplők és a szerepek másak.

Az újonc szakszerű és a sokat látott laza ügynök  Shane és Vann  első közös ügyük egy gyilkosság.  A helyszín és az idő a futurisztikus Föld. A szereplők egy világméretű járvány utáni állapot szerinti megosztott kisebbségi és többségi népesség.  A járványt megúszók és azok,  akiket megfertőzött a Haden vírus és emiatt a testük működésképtelenné vált, míg az elméjük teljesen ép maradt. A megvívott társadalmi harcok eredményeképp a Hadenesek mozgására mesterségesen kifejlesztett korpuszok álltak rendelkezésre, amivel a helyváltoztatás és a szabad mozgás biztosítva lett nekik. Persze a mesterséges segédeszközben való teljes életük megéléséért emberként való elfogadásáért még sokat kell harcolniuk. A regényidőben ez is a történet egyik síkja, a másság elfogadása és a különböző szintű mutálódások társadalmi rangsorolása . Ezen felül a fejlett biotechnika  által  képesek  egyes személyek tudata más, idegen intellektus fogadásához  a vírustól mutálódott elmehálóval rendelkező  személyek testét használni a saját igényeikre. Ezek azok a lehetőségek, amik mind a gazdasági, mind a politikai ügyeskedők és gazemberek  által kihasználva a regénybeli krimiszálat  adják.

Nem vagyok nagy sci-fista, de Scalzi cyber és techno világa nem feszíti szét az ilyen irányú befogadóképességem határait.


Elég részletes a megteremtett világ és a szereplőinek a leírása és a cselekmény is fordulatos, ám hiányoltam a humorát és a végére mintha elfogyott volna a lendület, gyengének éreztem a lezárást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése