2014. október 29.

Danilo Kiš: A holtak enciklopédiája

Jó írások. A halál végletességéből kiindulva az ilyen-olyan filozófia menti élet oly módon visszafejtve, hogy az, az égi hatalmak megkérdőjelezését, a kikötői kurva kirekesztésmentesen globalizált elfogadó szeretetét , az egykori apa szemszögéből minden említendő sarokpontot megvilágítva a gyereki szállal kötődő regénybéli olvasójának, az ember egyenlőségén és minden emberi történés fontosságán keresztül , elér a királyi (cári) halottak végzetüket megelőző maradandó történelmi könyvbeszedettségeinek, egy sűrített mondandójú könyvvé szublimálásához. Ez a kis könyv remek ízelítő az olvasónak átengedett szöveglazítás és gombolyítás a tömörített minimálsűrítményből, ami Daniló Kis ajándéka és egyben írói képessége.. 
Ha nem csak felületesen ismerném a keresztény és muzulmán meg egyéb leágazások szerinti vallástörténeteket , biztos másképpen olvastam volna ezt a könyvet, de így a kanonizált szentkönyvek laikusaként csak úgy a magam, misztikusan valóságba oltott kódfejtéseivel olvasgattam. És tetszett, amilyennek így láttam. Kedvenc talán az a rész, ahol a könyvek hatásáról ír, miszerint a „könyv” nem feltétlenül csak a jó ügyet szolgálhatja.
Viszont a végén az írói jegyzet érdekes. A könyv írásainak az alaptörténeteihez ad némi összefoglalót. sok olyan utalás van benne, aminek utána kellett néznem, mert teljesen ismeretlen volt. (most is az, de legalább tudom, hogy van )
Nagyon tetszett az első történet a Simon mágusról, de a címadó esszé , egy hosszabb regényt is megérne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése