2014. július 8.

Mark Twain: Egy gyilkosság, egy rejtély és egy házasság

Néhány rövid történet Twaintől, amiből a megszokott tanulságokat, okulásokat meg egyebeket tudhat meg az ilyesmikre kíváncsi olvasó. A könyv rövidsége ne tévesszen meg senkit, mert a tartalma meg a stílusa nagy dózisban foglalja magában az írójának a jól ismert és kedvelt eszenciáját.
Szó esik e könyvben  Egy gyilkosság , egy rejtély, és egy házasságról. Aminek a végén ott a nagy talánynak a kibontása, miszerint nyírj ki egy embert, szakíts szét egy szerelmespárt, csapd be a családot… és fogd rá a Gyuszira. A Verne Gyuszira.

Másodikként  egy tanmese Az élet öt adományárul.  
És akkor jön a Tündér és azt mondja: – válassz egyet a Hírnév, a Szerelem, a Gazdagság, a Gyönyör és a Halál közül.  Na te melyiket választanád? Vigyázz, csak egynek van értéke.

Ezután segít Mark Twain aziránt való eligazodásban az arra vállalkozóknak, hogy Hogyan meséljünk történeteket? Megtudhatjuk példának okáért az, hogy a humoros történet az amerikai találmány. De egyéb mást is, és ezekre ékes például elmesél néhány mintatörténetet alapos, beszúrt magyarázatokkal, a történetmesélészerkezetileg megkomponált technikai élettanát. (jaj) 
Olvasható még ebben a fejezetben
 Egy kutya meséje , ahol előkerül egy kutyacsalád memoárjából egy életrajzi történet arról, hogy … de tudod mit? Olvasd el, erre nincsenek emberi szavak.(illetve Mark Twainénál jobbak.) 

Végül a
 Mennyország volt? Vagy pokol?- ban kiderül, hogy miképpen válik a hazugság emberségből igazzá és egyben égető pokollá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése