2014. április 25.

Rejtő Jenő (P. Howard): Vanek úr Párizsban

Egy légionáriusembertipustól elvárható túlcsorduló igazságérzettől sújtott páros, Sába (a frissen borotvált királynő) és Pojác (lánykori nevén Gorcsev Iván) végighaknizza a sivatagot a szökött légionárius társulatával. Nem különösebb arab és légióvezérkarból álló közönségsikerekkel kísért fellépéseiket egy golyó általi betegség szakítja meg. A légióba való visszatapsolás alól egy hosszúra nyúlt, amatőr rádiószereplés és egy kibővített harcászati rögtönzés menti fel őket.

Második felvonásban a párizsi színbe csöppent pesti éjszakát követhetjük nyomon, ahol is a hazai bohémvilág tart munkanélküli szakmai konferenciát. 
Vanek B. Eduárt fellépései, csak mint ketertörténetbeli félhülye oroszlánytartó és házgondnok szerepkörre korlátozódnak, de ez nem tartja vissza attól, hogy kínosan ragaszkodjon a félreértéseken alapuló értelmetlen utasításokhoz és hogy állandóan vasalt ruhában jelenjen meg a színen.
Olyan dolgok derülnek ki, amik az olvasót igazából nem is érdeklik, például holmi kusza szerelemkavalkádról vagy az ötödik flösch halálos mivoltáról. 
És íme egy  alkoholtól megbátorodott olvasó véleménynyilvánításának  titkos hangfelvétele, az előadás után a kocsmapult mellől:
Egyrészt mert kissé elnagyolt és összefésületlen a rejtői(?) előadás szövegkönyve, sok, egységbe nem rendezett írói ujjgyakorlat került gondozatlan kiadásba. Több ismerősen csengő regényhelyzetet egyéb könyveiben jobban kidolgozott (mintha ez lett volna a brainstormingos gyűjteményes füzete), viszont némelyik egységből kivillan a rejtői zseniális humor. 
Csak olyanoknak ajánlom, akik már rejtőhívők, mert a kezdők, könnyen téves következtetésekre ragadtathatják el magukat, ami viszont káros lenne mind a rejtőlegendára , mind pedig a saját további szórakozásukra nézve. 
hukk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése