2013. december 5.

Jared Diamond: Miért élvezet a szex?


Mondjuk gyakorlatilag azért egy ideje tudom, sőt, mint amolyan civilérdeklődő némileg a kémiáját is értem (na azért ez kicsit több volt mint ami érdekel, mert ugye hogy Müller-féle gátló hormon, tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron, enzim szintézis, ösztrogén, androgén… szóval a francot sem érdekli, hogy egy biolabor van beépítve minden emberbe, amíg ebből a katyvaszból a felhasználó szintű hatás rendeltetésszerűen műxik…), 
szóval a kémia ugye, de hovatovább túl vagyok már azon a szülőtpróbáló időszakon is, amikor az örökölt és szerzett tudást, mindig az aktuális életkorhoz igazítva tovább kellett adni, de bevallom ezidáig eszembe sem jutott, hogy mit gondolhat erről (mármint az emberi szexuális viselkedésről ) teszem azt egy kutya. (ebből a szempontból mindenképp hiánypótló ez a könyv)
Továbbá az sem, hogy ilyen módon is lehet definiálni a családalapítás örömteli szakaszát: 
Az emberek számára a belső megtermékenyítés az ismerősebb, azaz amikor a hím befecskendezi a spermáját (például az erre szolgáló pénisszel) a nőstény testébe. (40.o.) 
Igaz a cím kicsit eufemisztikus, mert hát valljuk be, kevésbé a szexualitás szó jut eszünkbe egy zebrapinty vagy egy makákó szaporodásáról, persze ezt a tanulmányfélét nem egy szexológus írta, de ennek az információnak a birtokában azért elég érdekes ismertetők vannak ebben a könyvben. Többek közt a kerekfejű delfinek hölgypopulációjának a menopauzás sokkjáról, meg teszem azt, hogy a farok minőségi hossza, bár előny a nőstény szemében, csak sajnos gátolja a hímet a közlekedésben. Vagy például, hogy milyen a magántermészetű párosodás vagy hogy a férfiak háremtartó kényszere tulajdonképpen evolúciós logika, (jelzem egy pasi írta a könyvet és az elején a feleségének ajánlja. Hát ügyes. Végül is írt egy tudományoskodóan kimagyarázkodó könyvet, ahelyett, hogy odaállt volna egyenes gerinccel az asszonya elé, és egyszerűen azt mondja: drágám. az a helyzet, hogy van valakim, de azért ne aggódj drágám, mert ez igazából csak evolúciós kényszer ;) Hát most mit mondjak… Félek itt már a kormos légykapó erkölcsi normáinak a citálásával vagy a tibeti treba törzsi poliandrikus stratégia vagdalkozásával boncolgatásával, de még Don Giovanni csajozós természetének a jelentéktelenítésével sem tud szépíteni a hamarosan bekövetkező palacsintasütővel elkövetett homloklebenyi fegyelmezésen.;)
Nos , olvasva a rengeteg hátrányos szexualitásban, minőségileg sokadrangú fontosságú, fő és alfajú állatasszonyi sorsot, azért végül is örülök, hogy nem pók vagy imádkozó sáska vagyok. Továbbá hálás vagyok a teremtőnek, hogy nem ama halfajhoz tartozok, akit külső megtermékenyítéssel vert meg a sors.;)
Ajánlanám nem csak állatoknak. (amennyiben belefér egy emberifjoncnak az ornitológiai és egy gibboncsalád szexuálszociológiai példázatokkal teli evolúciós vonalon való kiokosítása.) Végül is van benne ovulációjelző vaginaszínskála meg operatív jellegű fitymakupak viselés, amely ismeretek okos alkalmazása tudáselőnyt jelentenek a stratégiailag kimódolt de spontán megvalósítandó fogantatást megelőző stimuláció során;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése