2016. február 2.

Lawrence Block : A betörő, aki Spinozát olvasott (4.)


Bernienek hiába a tisztes vállalkozása, kicsikét mégiscsak eljár betörögetni. 

De hát ha egyszer szereti. 
És tényleg csak szórakozásból. Még akkor is, ha egyébként jól jön egy-egy ritkább zsákmány az antikvárium lassan csordogáló bevétel kiegészítéséhez. Viszont ehhez kell egy jónevű orgazda meg néhány nem éppen válogatós forrásból szemezgető gyűjtő. Hát rajta ugyan nem múlik a piac másik két résztvevőjének az igényeinek a kielégítése, mert szállítja az árút.
Persze ahogy az már csak lenni szokott bajba kerül. Ugyan tényleg betört és ugyan tényleg segített neki a betörésben a béna pudliszépész barátja, na de hogy randalírozzanak a tetthelyen és főleg hogy megöljék a kirabolt házigazdák nőtagját? Az aztán végképp nem az ő műfajuk.
Szerencse, hogy segítségére siet az aktuális csaja alibifronton és Spinoza. Az a Spinoza! Mert ráfér a segítség, ha nem akarja hogy rárohadjon a műanyag lakat gyilkosság miatt. Ki is hámozza a zavaros viszonyok és viszonttolvajokat meg a valódi gyilkost, mindezt szorosan sarkában az őt figyelő  szimatokkal. Na de addig többször igényt tart Spinoza útmutatására, még ha csak egy lopott könyvből is szól hozzá bölcs tanácsaival.


Hiába no. A filozófia mégiscsak arra való, hogy megadja a hiányzó válaszokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése